Dopolnilno zdravstveno zavarovanje za mlade

Ob poteku statusa, prvi zaposlitvi, prijavi na Zavodu za zaposlovanje ali ob koncu šolskega leta ko dopolnimo 26 let starosti, si moramo urediti obvezno zdravstveno zavarovanje na  Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Ker to le delno krije plačila zdravstvenih storitev, vam svetujemo, da si uredite tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Študentje oz. dijaki morajo najpozneje v roku enega meseca od poteka statusa skleniti dopolnilno zavarovanje, če ne želijo, da bi zanje začela veljati trimesečna čakalna doba.

PRIMER: Jana Novak se je poškodovala v prometni nesreči. Zaradi zloma ključnice je potrebovala oskrbo v bolnišnici. Po odpustu je obiskala osebnega zdravnika, ki ji je predpisal protibolečinska zdravila za en mesec. Nato je bila napotena v zdravilišče na zdraviliško zdravljenje. Po končanem zdraviliškem zdravljenju je imela kontrolni pregled pri osebnem zdravniku. S sklenjenim dopolnilnim zavarovanjem se je izognila doplačilu zdravstvenih storitev v višini dobrih 970 evrov.

Zakaj sploh skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje si lahko preberete TUKAJ.

Koliko stane dopolnilno zdravstveno zavarovanje si lahko preberete TUKAJ.

Cena obveznega zdravstvenega zavarovanja za samoplačnike je 24,24eur. (veljavno dne 1.4.2019) Ko in če se boste zaposlili vam bo obvezno zdravstveno zavarovanje plačeval delodajalec. V primeru, da odprete s.p. ali d.o.o. morate dajatve za obvezno zdravstveno zavarovanje plačevati sami.

V zvezi z obveznim zdravstvenim študentov moramo omeniti, da se na to temo pojavlja v pogovornem jeziku tudi sopomenka oziroma sinonim osnovno zdravstveno zavarovanje za študente. Kaj storiti če nimate denarja za zdravstveno zavarovanje lahko preberete TUKAJ!

Zakaj mladi zavarovanci plačujemo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje enako kot stari zavarovanci, čeprav stari zavarovanci porabijo mnogo več denarja za zdravstvene storitve si lahko preberete TUKAJ.

Eno pogostejših vprašanj, ki se pojavljajo pri študentih, ki izgubijo status študenta je: ali se lahko zavarujem kot občan, ali imam lahko zdravstveno zavarovanje kot občan?
Pred leti je dejansko obstajala možnost, da je vsak študent brez statusa odšel na svojo občino in si zdravstveno zavarovanje uredil kot občan.
Sedaj pa že vrsto let te možnosti ni več, ob izgubi statusa študenta ali dijaka se zglasite ne najbližji poslovalnici Zavoda za zdravstveno zavarovanje RS, kjer si uredite obvezno zdravstveno zavarovanje. CENA=24,24eur (1.4.2019) Zavarovanje kot občan je bilo BREZPLAČNO. Ko se redno zaposlite, vam tega zneska ni več potrebno plačevati, saj vam obvezno zdravstveno zavarovanje po zakonu plačuje delodajalec.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje status – Status študenta ali dijaka je vsak dan bolj vredna stvar, saj če ga imamo se z njim izognemo visokim stroškom plačila zdravstvenega zavarovanja. Če ne drugega se s statusom študenta izognemo letnemu plačilu obveznega zdravstvenega zavarovanja v višini več kot 290eur ter plačilu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v višini več kot 372eur. Da študentu status prinaša še subvencionirano študentsko prehrano, nižje cene smučarskih kart, možnost študentskega dela hitro ugotovimo, da je študentski status ZELO POMEMBNA ZADEVA.

 

  doc_shutterstock_2

V primeru dodatnih vprašanj smo vam vedno na voljo na številki 040 556 489.

Klikni na logo in preveri ugodnosti! 

Adriatic-medium-logo

Triglav-medium-logo

 

×

Ste našli iskano informacijo?