Zdravstveno zavarovanje po 26. letu

Dopolnilno zavarovanje vam velja do konca šolskega leta v katerem ste dopolnili 26 let, ob predpostavki, da imate veljaven status študenta ali dijaka.

Zdravstveno zavarovanje v Sloveniji  obvezno + dopolnilno

Če imamo oboje pri zdravniku le pokažemo zdravstveno kartico in zdravstveno osebje poskrbi za nas. Plačila in doplačila niso potrebna.

Dokler imamo status študenta oziroma največ do konca šolskega leta v katerem dopolnimo 26 let smo zavarovani po starših in imamo urejeno obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Ob koncu šolskega leta v katerem študent dopolni 26 let izgubi obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Oboje si mora urediti na novo.

Podrobneje si lahko preberete v 22. tem členu ZZVZZ (Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju).

Zavarovanje po 26. letu

Obvezno zdravstveno zavarovanje je obvezno in si ga uredimo na najbližji enoti ZZZS (Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije).

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje pa lahko Online uredite spletno na povezavi sklepanje dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj.

Postopek je malce drugačen če se redno zaposlimo, saj nam v tem primeru delodajalec uredi obvezno zavarovanje in sprehod na ZZZS v tem primeru odpade, saj vse uredi delodajalec.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje pa moramo še vedno urediti sami.