Zdravstveno zavarovanje po 26. letu

Obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje po 26. letu

Dne 17.11.2017 je v veljavo stopil nov ZUPŠ (Zakon za urejanje položaja študentov). Glavna sprememba v zakonu podaljšuje pravico študenta do trajanja zdravstvenega zavarovanja 26. letnikov. Do sedaj so morali študentje sami urejati obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje po 26. letu.

Od sedaj naprej pa je študent lahko zavarovan kot družinski član do konca študijskega leta v katerem dopolni 26. let. To pomeni, da si mora obvezno zdravstveno zavarovanje in dopolnilno zdravstveno zavarovanje urediti najkasneje ob koncu študijskega leta v katerem dopolni 26 let.

PRIMERI IZ PRAKSE:

Kot rečeno je do leta 2017  veljalo, da si mora študent urediti dopolnilno in obvezno zdravstveno zavarovanje ko dopolni 26 let. Po novem velja sledeče:

Špela Novak je dopolnila 26 let 3.5.2021. Veljaven status študenta ima do 30.9 2021.  Ker ima zdravstveno zavarovanje kot študent krito največ do konca šolskega leta v katerem dopolne 26 let, si mora Špela s 1.10.2021 urediti obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Janez Novak je dopolnil 26 let s 3.5.2021. Redno zaposlitev je dobil 1.7.2021. Delodajalec mora Janezu po zakonu urediti obvezno zdravstveno zavarovanje, sam pa si mora s 1.7.2021 urediti dopolnilno zdravstveno zavarovanje, če ne želi doplačevati zdravstvenih storitev.

Metka Novak bo 26 let dopolnila 30.9.2021, naslednje šolsko leto bo še imela status študenta. Ker se s 30.9.2021 izteče šolsko leto v katerem je dopolnila 26 let, si bo Metka morala obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje urediti s 1.10.2021.

Peter Novak je dopolnil 26 let 8.8.2021 in ima status dijaka. Ker dijakom status dijaka poteče 31.8.2021, si bo Peter obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje moral urediti s 1.9.2021.

vjezbaj-pizda-ti-materina

Novice. Zakaj za zdravstveno zavarovanje plačujemo vedno več?

PRIMER ZAPOSLITVE: 

V primeru redne zaposlitve vam delodajalec takoj uredi obvezno zdravstveno zavarovanje, dopolnilno zdravstveno zavarovanje pa si moramo urediti v roku 1. meseca.

Študijsko leto se vsako leto konča s 30.9 naslednje leto in začne s 1.10 v tekočem letu.

S spremembo zakona so najbolj pridobili študentje rojeni 1.10., saj jim država podaljša plačevanje obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za celo leto. Za študente rojene 30.9 pa se ne spremeni nič.

Od 17.11.2017 torej velja, da si bodo morali vsi študenti, ki bodo do 30.9.2018 dopolnili 26 let, v roku enega meseca urediti obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. To seveda velja v primeru, da bodo želeli imeti enake pravice v zdravstvenem zavarovanju kot jih imajo danes.

Študentje si morajo torej konec šolskega leta v katerem dopolnijo 26 let, ne glede na status, sami urediti obvezno zdravstveno zavarovanje (ne izpolnjujejo več pogojev za obvezno zavarovanje kot družinski člani). Ker pa obvezno zdravstveno zavarovanje stroškov zdravstvenih storitev ne krije v celoti, priporočamo, da si uredijo dopolnilno zdravstveno zavarovanje (imenovano tudi dodatno zavarovanje) in se tako izognejo morebitnim stroškom doplačil.

V praksi to pomeni, da tistim zavarovancem, ki imajo sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ni potrebno doplačevati razlik za zdravstvene storitve, zdravila in medicinsko-tehnične pripomočke (npr. zobno protetiko, očesne pripomočke, ne nujne reševalne prevoze, zdravila na recept ipd.), dokler njihova vrednost ne preseže najvišje priznane vrednosti.

PRIMER:  Janez se je poškodoval (zlom ključnice) v prometni nesreči. Odpeljali so ga v bolnišnico. Po odpustu je obiskal osebnega zdravnika in en mesec je po njegovih navodilih jemal protibolečinska zdravila. Nato je bil napoten na zdraviliško zdravljenje. Ker je Janez imel urejeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje je račun za doplačilo zdravstvenih storitev v višini dobrih 970 eur poravnala zavarovalnica.

Zakaj skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje si lahko preberete TUKAJ.

Cenik in ugodnosti ob sklenitvi lahko preverite TUKAJ.

  doc_shutterstock_2

V primeru dodatnih vprašanj smo vam vedno na voljo na številki 040 556 489.

Klikni na logo in preveri ugodnosti! 

Adriatic-medium-logo

Triglav-medium-logo

 

×

Ste našli iskano informacijo?