Dodatno zdravstveno zavarovanje cena

V republiki Sloveniji storitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja nudijo 3 zavarovalnice: Vzajemna, Triglav in AdriaticSlovenica. Storitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je v vseh treh primerih enaka. Če ste že kdaj bili pri zdravniku verjetno veste, da vas tam nihče ne vpraša ali imate dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklenjeno pri Vzajemni ali Triglavu, temveč le preverijo ali imate dopolnilno zdravstveno zavarovanje urejeno.

Z urejenim dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem, vam torej pri zdravniku in v lekarni, v osnovi ni potrebno dodatno plačevati zdravstvenih storitev in zdravil. Storitev je pri vseh treh ponudnikih povsem enaka oziroma identična.

Kaj pa cena dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja?
Cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se med seboj razlikujejo, vseeno pa hitro ugotovimo, da so razlike bile in tudi trenutno so minimalne.

Kakšne so trenutne cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja lahko preverite TUKAJ.

Moramo pa poudariti, da cena dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ni enaka za vse zavarovance. Cena, ki je napisana v tabeli (najdete jo na zgornji povezavi), velja le za zavarovance, ki niso zamudili zakonsko določenega roka, ki ga določa zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in predvideva, da si mora zavarovanec urediti dopolnilno zdravstveno zavarovanje v roku enega leta od kar je postal zavezanec za dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Novice. Špela Novak je zanosila – nosečnost ni bila načrtovana

Kdo je zavezanec za dopolnilno zdravstveno zavarovanje in kdaj postanemo zavezanec za dopolnilno zdravstveno zavarovanje?
Ko študent izgubi status, ko se študent redno zaposli, ko študent odpre svoj s.p., ko tuj delavec pride na delo v Slovenijo, v vseh teh primerih vse te osebe postanejo zavezanec za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Kdaj vse postanemo zavezanec za dopolnilno zdravstveno zavarovanje si lahko preberete TUKAJ.

Sedaj, ko vemo kdaj postanemo zavezanci za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, potrebujemo le še odgovor do kdaj si moramo le tega urediti. Priporočljivo je, da si dopolnilno zdravstveno zavarovanje uredimo v roku enega meseca od dne, ko postanemo zavezanec za doplačila iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, saj v nasprotnem primeru pademo v trimesečno čakalno dobo. Kaj je čakalna doba si lahko preberete TUKAJ.

Torej, če sklenemo dopolnilno zdravstveno zavarovanje več kot en mesec od dneva, ko se zaposlimo, bomo imeli sicer 3 mesečno čakalno dobo, vseeno pa bo naša mesečna premija enaka kot jo imajo ostali državljani. Razen, če dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklenemo več kot leto dni od pričetka zaposlitve. V primeru, da zavarovanje sklenemo 367 dan od dne, ko smo se zaposlili, bo naša premija PERMANENTNO oziroma za stalno 3% višja od osnovne premije iz zgornje tabele. Če sklenemo zavarovanje več kot 2 leti od dneva zaposlitve bo premija višja za 6%.

Za vsako polno leto, ko dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne plačujemo hkrati pa smo zavezanec za le tega se nam premija za zavarovanje, ki ga bomo morda nekoč sklenili, poviša za 3%.

PRIMER: Janez Novak je zaposlen že 30 let in nikoli ni plačeval dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. 1.3.2019 se je odločil, da bo sklenil dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Sistem doplačila na premijo pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju v Sloveniji poznamo od 1.1.2006. Janez Novak bo torej imel 39% doplačila na premijo.

Malce bolj spodbudna in pomirjujoča informacija je le to, da je doplačilo na premijo je navzgor omejeno, saj ne more preseči 80% osnovne premije.

Osnovna cena dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je torej za vse zavarovance enaka.
Ker pa imajo določeni zavarovanci doplačilo na premijo, je končna cena lahko različna od cene v zgornji tabeli. Če niste prepričani, da plačujete pravo ceno vam svetujemo, da pokličete vašo zavarovalnico, kjer vam bodo natančno pojasnili od kje cena, ki je napisana na položnici.

V praksi se dogaja, da imajo zavarovanci na položnici poleg dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja tudi nezgodno zavarovanje, zavarovanje za tujino,… Vzajemna za svoje zavarovance nudi tudi 3% popust, v primeru plačevanja preko trajnega naloga, odtegljaja od plače ali letnega plačila. Pri Triglavu in AdriaticSlovenici je premija za vse zavarovance enotna ne glede na način plačila.

Pogosto nas stranke sprašujejo, ali je v primeru dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja mogoč komercialni popust, kot pri premoženjskih zavarovanjih oziroma popust na več zavarovanj. Odgovor je, da pri Triglavu in AdriaticSlovenici lahko dopolnilno zdravstveno zavarovanje vključite v paket zavarovanj in nato uveljavljate dodaten popust na premoženjskih zavarovanjih, osnovna cena dopolnilnega zavarovanja pa je v vseh primerih enaka za vse zavarovance.

Najcenejša zavarovalnica ni v vseh primerih tudi najugodnejša, kako si izbrati najugodnejšo zavarovalnico si lahko preberete TUKAJ.Menjava zavarovalnice in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Vse o tej temi si lahko preberete TUKAJ.

V iskalnikih ljudje iščejo odgovore na spodnja vprašanja. Če vas zanimajo odgovori kliknite le na eno od spodnjih povezav:
Koliko stane dopolnilno zdravstveno zavarovanje
Dopolnilno zdravstveno zavarovanje izračun
Dopolnilno zdravstveno zavarovanje cenik
Adriaticslovenica primerjava cen
Triglav primerjava cen
Vzajemna primerjava cen

                                           doc_shutterstock_2

V primeru dodatnih vprašanj smo vam vedno na voljo na številki 040 556 489.

Klikni na logo in preveri ugodnosti! 

Adriatic-medium-logo

Triglav-medium-logo

 

×

Ste našli iskano informacijo?