Dodatno zdravstveno zavarovanje oprostitev plačila

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je brezplačno za vse otroke in mladino s statusom študenta oziroma dijaka. Obstaja pa seveda tudi omejitev. Status študenta oziroma dijaka mladostnikom pomaga največ do konca šolskega leta v katerem dopolnijo 26 let. Po tem datumu si mora mladostnik sam plačevati obvezno in dopolnilno zavarovanje.

Center za socialno delo in dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Seveda obstajajo tudi izjeme. Vsi prebivalci Slovenije, ki so brez prihodkov se lahko obrnejo na najbližjo izpostavo centra za socialno delo. Center za socialno delo nato preveri vaše prihodke in na podlagi podatkov izda odločbo. V odločbi je zapisano, koliko časa vam center za socialno delo krije obvezno, ter ali vam krije tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Vsem prebivalcem Republike Slovenije, ki se čutijo materialno in socialno ogroženi svetujemo, da se nemudoma zglasijo na najbližjem centru za socialno delo. Dodatno zdravstveno zavarovanje za otroka, novorojenčka,… je torej za starše brezplačno, saj za vse otroke in mladino do dopolnjenega 18.leta država država poskrbi za zdravstveno zavarovanje v celoti.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje brezposelne osebe lahko torej poravna Center za socialno delo. Potrebno je vseeno vedeti, da nič ne gre avtomatsko, torej v primeru brezposelnosti vam svetujemo, da nemudoma obiščete najbližjo enoto centra za socialno delo. Vedeti morate, da tudi na centru za socialno delo potrebujejo nekaj časa, da preverijo vaše materialno stanje in spišejo odločbo. Prej kot tja pridete, prej bo odločba spisana.

Hkrati morate vedeti, da ima center za socialno delo vpogled v vaše finančno stanje in če imate na bančnem računu 100.000 EUR in v lasti 3 stanovanja ne morete pričakovati, da vam bo Center za socialno delo spisal odločbo v kateri bo pisalo, da vam v celoti krijejo obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Pozitivno odločbo pa lahko pričakujete, če ste brez premoženja in je prihodek na družinskega člana v vašem gospodinjstvu manjši od cca. 300 EUR (številka se spreminja – gre za približno oceno).

Pozor!

Preden odidete na Center za socialno delo vam priporočamo, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklenete pri eni od treh zavarovalnic, ki v Sloveniji ponujajo dopolnilno zavarovanje. Ko prejmete odločbo Centra za socialno delo, kjer piše, da vam bo stroške za dopolnilno zdravstveno zavarovanje v celoti kril Center za socialno delo, je vaša naloga le, da fotokopijo odločbe pošljete na izbrano zavarovalnico in premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje vam ne bo potrebno plačevati. Če tega ne storite, boste imeli težave ob ponovni zaposlitvi, saj bo vaša zavarovalnica dobila podatke, da ste brez sklenjenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja več kot en mesec, posledično boste dobili trimesečno čakalno dobo. Kaj je čakalna doba si lahko preberete TUKAJ.

Če vam center za socialno delo vaše zdravstveno zavarovanje plačuje več kot leto dni boste ob sklenitvi deležni tudi višje premije, kar si lahko podrobno preberete na zgornji povezavi.

Vsem nevšečnostim se seveda izognete s sklenitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja preden se odpravite na Center za socialno delo, zavarovalnici boste namesto plačila poslali odločbo Centra za socialno delo.

Primer: Mojca Novak je 1.10.2017 izgubila status študenta in na Centru za socialno delo dobila odločbo kjer je pisalo, da ji bo Center za socialno delo kril celotne stroške zdravstvenega zavarovanja (obvezno in dopolnilno). Mojca se je 1.5.2020 zaposlila in sklenila dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri zavarovalnici Vzajemna. Mojca je ob sklenitvi dobila trimesečno čakalno dobo in 6% permanentno višjo premijo od osnovne.

Če bi se Mojca držala naših navodil in bi dopolnilno zavarovanje sklenila 1.10.2016 oziroma vsaj v oktobru 2016, ji prav tako do 1.5.2019 ne bi bilo potrebno plačevati premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. V tem primeru bi bilo vse enako, le izognila bi se težavam s čakalno dobo in doplačilu na premijo.

doc_shutterstock_2

V primeru dodatnih vprašanj smo vam vedno na voljo na številki 040 556 489.

 

Klikni na logo in preveri ugodnosti! 

Adriatic-medium-logo

Triglav-medium-logo

 

×

Ste našli iskano informacijo?