Kaj krije dodatno zdravstveno zavarovanje

V Sloveniji je zdravstveno zavarovanje sestavljeno iz dveh delov: obveznega zdravstvenega zavarovanja in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.  Kaj krije dodatno zdravstveno zavarovanje in kaj obvezno zavarovanje?

V primeru, da imate urejeni oziroma sklenjeni obe zavarovanji, pri zdravniku le pokažete zdravstveno izkaznico in zdravstveno osebje poskrbi za vas brez doplačil.

Pri tem se postavlja vprašanje kolikšen delež stroškov krije prvo in kolikšen delež stroškov drugo zavarovanje.

Koliko krije dodatno zdravstveno zavarovanje?

Odgovor najdete v Zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki podrobneje opisuje kolikšen delež krije prvo in koliko drugo zavarovanje pri določeni zdravstveni storitvi. Dejstvo pa je, da so pri različnih zdravstvenih storitvah deleži zelo različni.

Na splošno lahko predpostavimo, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje krije v povprečju približno 30% celotnih stroškov zdravstvenih storitev, obvezno zdravstveno zavarovanje pa preostalih 70%.

Cene zdravstvenih storitev

Opis zdravstvene storitveCena storitve v EUR
Prvi kurativni ginekološki pregled17
Zalivka na 3 ali več ploskvah33
Obravnava otročnice in novorojenčka ter dojenčka – prva obravnava40
Testiranje vida, določitev vidnega polja s perimetrom Tübingen42
Preventivni pregled otroka in šolarja43
CT glave s ks164
Mala fizioterapevtska obravnava243
Dializa II – hemodializa akutna302
MR jeter s ks386
Operacija sive mrene591
Operacija kile833
Operacija žolčnih kamnovod 1.000 do 9.000
Ortopedska operacije rameod 1.094 do 14.539
Operacija hrbteniceod 4.159 do 17.147
Endoproteza kolkaod 5.180 do 22.547
Endoproteza kolenaod 8.573 do 22.547
Operacija na odprtem srcuod 9.340 do 25.977
Transplatacija ledvic82.768
Transplatacija jetr223.019
Transplatacija kostnega mozga234.572
Okvirno 70% cene krije obvezno in 30% dopolnilno zavarovanjeCene za leto 2019

Cenik zdravstvenih storitev brez dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

V Sloveniji imajo v različnih zdravstvenih ustanovah različne cene zdravstvenih storitev. Že na začetku smo povedali, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri različnih zdravstvenih storitvah krije od 10% do 90% stroškov zdravstvene storitve, v povprečju pa dopolnilno zavarovanje  30% obvezno pa 70% .

V zdravstveni ustanovi, kjer se boste zdravili naj vam pokažejo cenik in tam boste tudi izvedeli koliko boste doplačali iz lastnega žepa v kolikor ne boste imeli sklenjenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. 

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje in rehabilitacija

V tem primeru lahko povemo le, da če potrebujete takojšnjo rehabilitacijo in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja nimate sklenjenega, boste tisti del stroškov rehabilitacije, ki jih krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje morali plačati iz lastnega žepa, razen v primeru, če še ni minil en mesec od dneva, ko ste postali zavezanec za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Več o tem si lahko preberete TUKAJ.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje kritje

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje nas varuje pred visokimi stroški, ki lahko nastanejo v primeru bolezni ali nezgode. Stroški so lahko enormni.

Dodatno zdravstveno zavarovanje krije stroške, ki nepričakovano nastanejo zaradi bolezni ali nezgode.

Odhod v tujino

V primeru odhoda v tujino priporočamo uporabo evropske zdravstvene kartice, ki jo dobite brezplačno na ZZZS. Pri tem pa se morate zavedati, da bodo stroški, ki jih utegnete doživeti v tujini kriti le do višine cen, ki veljajo v Sloveniji.

Najvišji stroški zdravstvenih storitev so v EU v skandinavskih državah, Avstriji, Nemčiji in Švici. V primeru obiska teh držav svetujemo dodatno sklenitev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini.

PRIMER: Špela Novak je z družino odšla na smučanje. Na smučanju si je zlomila nogo. Potreben je bil prevoz, operacija, mirovanje v bolnici in na koncu rehabilitacija. Skupni strošek storitve bi prišel cca. 5000 eur. Ker je Špela imela sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ji bo zavarovalnica plačala 1500 eur, preostalih 3500 eur pa ZZZS.

Pri smučanju v tujini priporočamo tudi zavarovanje z zdravstveno asistenco v tujini. Če bi se Špeli nesreča pripetila v Avstriji, bi zelo verjetno potrebovala helikopterski prevoz. Skupni stroški bi verjetno presegli 15.000 eur. V tem primeru bi Špela Novak brez zavarovanja z asistenco v tujini morala plačati 10.000 eur iz lastnega žepa.

Špela Novak je zanosila – nosečnost ni bila načrtovana

doc_shutterstock_2

V primeru dodatnih vprašanj smo vam vedno na voljo na številki 040 556 489.

Klikni na logo in preveri ugodnosti! 

Adriatic-medium-logo


Triglav-medium-logo

×

Ste našli iskano informacijo?