Menjava dopolnilnega zavarovanja

Menjava dopolnilnega zavarovanja oz postopek menjave zavarovalnice je pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju preprost.

Stranka, ki se je odločila za menjavo zavarovalnice nam le sporoči pri kateri zavarovalnici trenutno plačuje dopolnilno zdravstveno zavarovanje. To lahko stori tako, da nas pokliče po telefonu ali izpolni obrazec za ONLINE ZAVAROVANJE.

Stranka na e-poštni naslov prejme potrdilo o naročilu. Dokumentacijo za sklenitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa dobi v papirnati obliki na izbrani naslov. V času po corona krizi pa lahko uredi vse skupaj tudi le po epošti. V primeru izbire eSklepanja stranka prejme epošto, ki jo odpre, nato pristopnico podpiše ali s prstom na telefonu ali tablici ali pa z miško na stacionarnem računalniku.

Poleg pristopnice, ki je podlaga za sklenitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja zavarovanja pri novi zavarovalnici stranka prejme tudi pooblastilo, kjer novo izbrano zavarovalnico pooblasti, da le ta prekine zavarovanje pri zavarovalnici kjer stranka trenutno plačuje premijo. S tem je menjava dopolnilnega zavarovanja zaključena. menjava dopolnilnega zavarovanja

Novo izbrana zavarovalnica nato obrazec za prekinitev pošlje strankini obstoječi zavarovalnici. Stranki se s tem bistveno olajša postopek sklepanja, saj ni potrebno da sama hodi in prekinja zavarovanje na obstoječi zavarovalnici kjer plačuje dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Stranka torej prejme obrazce in v primeru vprašanj ali drugih nejasnosti pokliče 040-556-489, kjer dobi odgovor na vprašanja oziroma pomoč pri izpolnjevanju obrazce.  Nato izpolnjene obrazce vloži v kuverto, ki je priložena dokumentaciji. Ko se podpisana dokumentacija vrne do nas, o tem obvestimo stranko.

Menjava dopolnilnega zavarovanja in posebnosti

Zamenjava dopolnilnega zavarovanja ima posebnost. To je 3 mesečni odpovedni rok. V primeru, da se odločite za zamenjavo zavarovalnice, to pomeni da boste pri obstoječi zavarovalnici plačevali premijo še vsaj 3 mesece od datuma, ko ste se odločili za menjavo zavarovalnice.

Tehnično oziroma natančno do 20. v tekočem mesecu se morate odločiti za menjavo zavarovalnice, da v roku treh mesecev zamenjate zavarovalnico.

Zamenjava zavarovalnice za dodatno zdravstveno zavarovanje je zelo preprosta

Za sklepanje dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj izpolnite le obrazec za dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

PRIMER:  Janez Novak se je odločil da zamenja ponudnika dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Dokumentacijo je naročil 18.9.2019. pri zavarovalnici A bo premijo plačeval še za maj junij in julij. S 1.1.2020 mu zavarovanje prične kriti nova zavarovalnica B. Njegova žena Špela Novak se je za menjavo zavarovalnice odločila 22.9.2019. Ker se je za menjavo zavarovalnice odločila po 20.tem v tekočem mesecu, bo imela začetek zavarovanja pri novi zavarovalnici 1.2.2020. Vedeti je potrebno, da se zavarovanje pri novi zavarovalnici vedno prične s prvim v mesecu. Hkrati se zavarovanje pri obstoječi zavarovalnici vedno prekine s prvim v mesecu.

Medtem, ko pri prvih sklenitvah dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja lahko le tega sklenemo katerikoli dan v mesecu, je prekinitev vedno možna le s prvim v mesecu. Če se naprimer za menjavo zavarovalnice odločimo 2.februarja, bo začetek zavarovanja pri novi zavarovalnici prvi junij, kar je skoraj štiri mesece po odpovedi zavarovanja pri obstoječi zavarovalnici.

ZZVZZ hkrati tudi določa, da je menjava zavarovalnice v primeru dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja možna šele po poteku 12 mesecev od sklenitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Dejansko to pomeni, da je menjava zavarovalnice za dodatno zdravstveno zavarovanje mogoča šele po dvanajstih mesecih oziroma natančneje v trinajstem mesecu gledano od sklenitve zavarovanja. Tehnično gledano, ko enkrat sklenemo DZZ, je zamenjava dopolnilnega zavarovanja možna šele po 16 mesecih. V trinajstem mesecu lahko zavarovanje odpovemo, ga nato plačujemo še 3 mesece in konec 16ga meseca je zavarovanje prekinjeno.

Menjava dopolnilnega zavarovanja

Pomembna informacija pri spremembi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je tudi to, da pri spremembi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja stranka ni niti za trenutek brez dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Sprememba dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne povzroči težav oziroma ne more se zgoditi, da bi v vmesnem obdobju zavarovanec ostal brez zavarovanja.

Če v zgornjem primeru Špela Novak zboli, se ponesreči oziroma potrebuje zdravstveno oskrbo, ji zavarovalnica A stroške zdravstvenih storitev krije točno do 1.2.2020 točno ob polnoči, že naslednji trenutek pa ji stroške zdravstvenih storitev krije novo izbrana zavarovalnica B.

Vseeno pa je treba omeniti tudi dejstvo, da zavarovalnica Vzajemna zaračunava strankam premijo za en mesec vnaprej, medtem ko Generali in Triglav zaračunavata premijo za tekoči mesec.

Zaradi tega dejstva, mora biti strankam popolnoma jasno, da v primeru prehoda iz Generalija ali Triglava na Vzajemno bo potrebno en mesec plačati premijo dvema zavarovalnicama. Zadnji mesec bo Triglav oziroma Generali zaračunal premijo za tekoči mesec, Vzajemna pa za naslednjega.

Ravno nasprotno pa se zgodi pri prehodu iz Vzajemne na Triglav oziroma Generali. Stranke so zbegane saj položnice ne dobijo, ker je bila premija za zadnji mesec plačana že mesec prej. Pri novi zavarovalnici – torej pri Triglavu ali Generaliju pa premijo zaračunajo za tekoči mesec. Stranka dejansko v tem primeru en mesec ne plača premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Kako menjati ponudnika dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja oziroma kako zamenjati zavarovalnico

Eno pogostejših vprašanj pri dodatnem zdravstvenem zavarovanju je tudi kako zamenjati dopolnilno zdravstveno zavarovanje brez vezave za eno leto. Na tem mestu je potrebno opozoriti, da ZZVZZ določa, da se v primeru sklepanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja le to sklene za najmanj eno leto. Zavarovanje lahko prekinemo po poteku 12 mesecev, to je v 13tem mesecu in po poteku odpovednega roka, ki znaša 3 mesece je zavarovanje prekinjeno. Zavedati se torej moramo, da je najkrajša doba dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ko tega enkrat sklenemo 16 mesecev.

Kot smo povedali že na začetku, v primeru, da plačujete dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri vaši obstoječi zavarovalnici vsaj 12 mesecev je zamenjava dopolnilnega zavarovanja oziroma sprememba dopolnilnega zdravstvenaga zavarovanja preprosta. Izpolnete le obrazec na naši spletni strani dodatno zdravstveno zavarovanje online.

Zamenjava zdravstvene zavarovalnice

Ko in če se odločamo za menjavo zdravstvene zavarovalnice je najprej potrebno vedeti kdo so ponudniki dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Ko nam je jasno kdo so ponudniki, je potrebno preveriti kakšna je razlika v sami storitvi. Vse o tem izveste v našem članku primerjava dopolnilnih zavarovanj.

Ko je vprašanje zamenjava dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se večina naših strank vpraša kje lahko najdem odgovore na temo:

-dodatno zdravstveno cena in ugodnosti

-DZZ ugodnosti

Vse na temo cena dodatnega zavarovanja in ugodnosti najdete TUKAJ. Kljub temu, da stranka najde ugodnejšo zavarovalnico je v mnogo primerih negotova saj ne ve kje skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje oziroma katero zdravstveno zavarovanje izbrati. V tem primeru je zagotovo pomembno vedeti, da najcenejša zavarovalnica ni nujno najugodnejša, da je poleg cene zelo pomemben faktor ugodnost oziroma ugodnosti, ki jih zavarovanec prejme ob prvi sklenitvi zavarovanja. Kje urediti zdravstveno zavarovanje lahko preberete na povezavi kje se dodatno zavarovati.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje res lahko sklenete na poslovalnici katerekoli zavarovalnice, ki ponuja dopolnilno zdravstveno zavarovanje ali pri vašem agentu, hkrati pa če se vam mudi lahko zavarovanje sklenete tudi na naši spletni strani tako, da preprosto izpolnete naš spletni obrazec. Če se sprašujete kje skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje je povezava sklenitev dopolnilno zdravstveno zavarovanje pravi naslov.

Seveda pa obstaja kar nekaj zavarovancev, ki bi radi izvedli DZZ prestop pa sploh ne vedo pri kateri zavarovalnici imajo sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. V tem primeru vam svetujemo da na povezavi ZZZS dodatno zavarovanje najprej preverite pri kateri zavarovalnici imate urejeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

 

                                          doc_shutterstock_2

V primeru dodatnih vprašanj smo vam vedno na voljo na številki 040 556 489.

Klikni na logo in preveri ugodnosti! 

Adriatic-medium-logo

Triglav-medium-logo

 

×

Ste našli iskano informacijo?