Zdravstveno zavarovanje brez statusa

Zdravstveno zavarovanje v Sloveniji je urejeno tako, da smo vsi državljani vključeni v sistem obveznega zdravstvenega zavarovanja. Obvezno zdravstveno zavarovanje večine zdravstvenih storitev ne krije v celoti, zato moramo del cene kot doplačilo plačati sami. Ta doplačila so lahko zelo visoka, izognemo pa se jim lahko s sklenitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja (imenovano tudi dodatno zdravstveno zavarovanje), ki ga potrebujemo vsi, razen otrok, šolske mladine, študentov in dijakov, ki ob koncu šolskega leta še ne dopolnijo 26 let ter oseb, ki so po zakonu oproščeni doplačil.

V kolikor izgubimo status dijaka ali študenta, se s sklenjenim dopolnilnim zavarovanjem izognemo doplačilom za zdravstvene storitve.

vjezbaj-pizda-ti-materina

Novice. Zakaj za zdravstveno zavarovanje plačujemo vedno več?

Študentski status nam torej omogoča brezplačno zdravstveno zavarovanje do konca šolskega leta v katerem dopolnimo 26let. Študentski status je iskan tudi med mladimi, ki sploh ne nameravajo študirati, saj se z njim izognejo plačilu obveznega zdravstvenega zavarovanja 12×24,24eur, izognemo se plačilu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja 12×31,01eur, hkrati pa lahko koristijo subvencionirano študentsko prehrano, delajo lahko preko študentskega servisa in koristijo različne študentske ugodnosti.

Ko ostanemo brez študentskega statusa si moramo urediti obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Obvezno zdravstveno zavarovanje nato plačujemo do trenutka, ko se redno zaposlimo. Ob redni zaposlitvi nam obvezno zdravstveno zavarovanje plačuje delodajalec.

Ko ostanemo brez statusa moramo paziti, da si zavarovanje uredimo pravočasno. Kakšne so posledice, če zamudimo zakonsko določen rok si lahko preberete TUKAJ.

Cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja lahko preverite TUKAJ.

Zakaj skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje lahko preverite TUKAJ.

V praksi se pojavljajo na to temo še naslednja pogosta vprašanja:

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje za študente – Kot smo povedali študenti ne potrebujejo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja dokler imajo status študenta oziroma maksimalno do konca šolskega leta v katerem dopolnijo 26 let. Višina premije je za študente enaka kot za vse ostale zavarovance.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje študent – Sklenitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja omogočamo tudi na naši spletni strani. Desno zgoraj kliknete gumb skleni in izpolnite podatke. Po pošti vam pošljemo še dokumentacijo v podpis.

Študent in dopolnilno zdravstveno zavarovanje – Najpogosteje študentje sklenejo dopolnilno zdravstveno zavarovanje ob prvi zaposlitvi. V primeru redne zaposlitve nam študentski status ne pomaga več, saj takoj postanemo zavezanci za doplačila iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Kdaj postanemo zavezanec za dopolnilno zdravstveno zavarovanje si lahko preberete TUKAJ.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje študentov – Študent, ki prvič sklepajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje zanima tudi kakšne so razlike med zavarovalnicami v primeru dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Vse o tej temi si lahko preberete TUKAJ.

                                          doc_shutterstock_2

V primeru dodatnih vprašanj smo vam vedno na voljo na številki 040 556 489.

Klikni na logo in preveri ugodnosti! 

Adriatic-medium-logo

Triglav-medium-logo
×

Ste našli iskano informacijo?