Dopolnilno zdravstveno zavarovanje

 1. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje ima dve pasti

  Prva past je cena dopolnilnega zavarovanja. Lahko se vam zgodi, da pri isti zavarovalnici plačujete za iste storitve do 80% višjo premijo. Kaj storiti, da ne pride do tega si preberite na zgornji povezavi. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje ima dve pasti Druga past je trimesečna čakalna doba. Lahko se vam zgodi, da se znajdete v bolnici, kjer vam povedo, da bodo stroški enormni, da pa ste žal zamudili rok za sklenitev zavarovanja… Vsem prebivalcem Slovenije zato svetujemo, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklenete pravočasno.

 2. 6 nasvetov kako skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje

  Najprej preverite katere so zavarovalnice za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Kako skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje Čeprav imamo v Sloveniji celo vrsto zavarovalnic, dopolnilno zdravstveno zavarovanje ponujajo le 3 zavarovalnice. Smo zavarovalna agencija e-Zavarovanja d.o.o. Pri nas lahko na enem mestu primerjate vse ponudnike ter njihove cene in ugodnosti, ki jih nudijo ob sklenitvi ter dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklenete na povezavi dopolnilno online.

 3. Dodatno zdravstveno zavarovanje cena

  Pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju cena ni enaka za vse zavarovance. Pri enaki zavarovalnici lahko plačujete do 80% višjo ceno od ostalih zavarovancev. Če ste bili leto dni  ali več brez dopolnilnega zavarovanja in želite skleniti zavarovanje, boste za vsako polno leto, ko zavarovanja niste plačevali morali plačati 3% višjo ceno zavarovanja, vendar skupaj maksimalno 80%. V Sloveniji dopolnilno zdravstveno zavarovanje ponujajo tri zavarovalnice: Vzajemna, Triglav in Generali.

 4. Sklenitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja

  Smo zavarovalna agencija e-Zavarovanja d.o.o. Omogočamo vam sklenitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja ONLINE . Na enem mestu lahko izbirate med vsemi ponudniki dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

 5. Menjava dopolnilnega zavarovanja

  Menjava dopolnilnega zavarovanja oziroma postopek menjave zavarovalnice je pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju preprost. Stranka, ki se je odločila za menjavo zavarovalnice nam le sporoči pri kateri zavarovalnici trenutno plačuje dopolnilno zdravstveno zavarovanje. To lahko stori tako, da nas pokliče po telefonu ali izpolni obrazec za ONLINE ZAVAROVANJE. Stranka na e-poštni naslov prejme potrdilo o naročilu. Dokumentacijo za sklenitev dobi v papirnati obliki ali e-obliki. V e-Sklepanja stranka prejme e-pošto, ki jo odpre, nato pristopnico podpiše ali s prstom na telefonu ali tablici ali pa z miško na stacionarnem računalniku. Poleg pristopnice, ki je podlaga za sklenitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja zavarovanja pri novi zavarovalnici stranka prejme tudi pooblastilo, kjer novo izbrano zavarovalnico pooblasti, da le ta prekine zavarovanje pri zavarovalnici kjer stranka trenutno plačuje premijo. S tem je menjava dopolnilnega zavarovanja zaključena.

 6. Kaj krije dodatno zdravstveno zavarovanje

  V Sloveniji je zdravstveno zavarovanje sestavljeno iz dveh delov: obveznega zdravstvenega zavarovanja in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Del stroškov torej krije obvezno zdravstveno zavarovanje del pa dopolnilno zdravstveno zavarovanje. V primeru, da imate urejeni oziroma sklenjeni obe zavarovanji, pri zdravniku le pokažete zdravstveno izkaznico in zdravstveno osebje poskrbi za vas brez plačila oziroma doplačila.

 7. Dodatno zdravstveno zavarovanje kdaj začne veljati

  Če ste bili brez dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja več kot mesec dni vam bo zavarovanje pričelo veljati čez 3 mesece. Če ste brez dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja manj kot mesec dni vam bo pričelo veljati TAKOJ, natančneje danes ob 00.00 (ob polnoči). Zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju (ZZVZZ) pravi, da ima oseba natanko en mesec časa, da si uredi dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ko postane zavezanec za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, če želi, da ji dopolnilno zavarovanje prične veljati takoj.

 8. Katero dopolnilno zdravstveno zavarovanje

  Katero dopolnilno zdravstveno zavarovanje izbrati si mora vsakdo izračunati sam. Ponudniki dopolnilnega zavarovanja v Sloveniji so trije: – Vzajemna – Triglav zdravstvena zavarovalnica – Generali V storitvi dopolnilnega zavarovanja med zavarovalnicami ni razlik. Vse zavarovalnice krijejo enake zdravstvene storitve v enaki višini. Razlike so le v mesečni premiji oziroma ceni in ugodnostih, ki jih prejmete ob sklenitvi.

 9. Online zavarovanje

  Glavna prednost Online zavarovanja je v tem, da ga lahko sklenemo kadarkoli 24ur na dan. Online zavarovanje nam omogoča, da zavarovanje sklenemo točno takrat, ko imamo čas in v naših načrtih odkljukamo stvar, ki jo je potrebno narediti, pri tem nam ni potrebno čakati na agenta, ki je vedno zaseden.

 10. Ni statusa ni panike

  Ni statusa ni panike je slogan zavarovalnice Vzajemna Varuh zdravja za mlade, ko le ti izgubijo status študenta.

 11. Ponudniki dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

  Ponudniki dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja so v Sloveniji 3 zavarovalnice: - Vzajemna - Triglav zdravstvena zavarovalnica - Generali

 12. Kako skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje

  Zakon pravi, da mora vsaka oseba, ki je bila več kot eno leto brez dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja oziroma le tega ni plačevala, ko se želi vključiti v sistem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja doplačati 3% dodatka na osnovno premijo. Kako se obračuna dopolnilno zdravstveno zavarovanje nam torej zapoveduje zakon.

 13. Kje urediti zdravstveno zavarovanje

  Dopolnilno zdravstveno zavarovanje pa si lahko uredite kar na naši spletni strani pri eni od treh zavarovalnic, ki v Sloveniji ponujajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

 14. Dodatno zdravstveno zavarovanje

  Dodatno dopolnilno zavarovanje nas varuje pred visokimi stroški zdravstvenih storitev.

 15. Dodatno zavarovanje pri prvi zaposlitvi

  Ko se zaposlimo nam delodajalec uredi obvezno zdravstveno zavarovanje, dopolnilno zdravstveno zavarovanje pa moramo urediti sami. Ko se študent, dijak ali oseba, ki pride na delo v Slovenijo iz tujine redno zaposli, mu delodajalec po zakonu uredi obvezno zdravstveno zavarovanje. Tako bivši študent, sedaj pa sveže zaposlen, v republiki Sloveniji postane zavezanec za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Za lažjo predstavo moramo vedeti, da dokler imamo status študenta smo zdravstveno zavarovani po naših starših in država nam plačuje obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Pri zdravniku le pokažemo zdravstveno kartico in ničesar nam ni potrebno plačati ali doplačati.

 16. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje razlike

  V Sloveniji dodatno zdravstveno zavarovanje ponujajo 3 zavarovalnice: Dopolnilno zdravstveno zavarovanje razlike. – Vzajemna – Triglav zdravstvena zavarovalnica  – Generali  V storitvi dopolnilnega zavarovanja med zavarovalnicami ni razlik. Vse zavarovalnice krijejo enake zdravstvene storitve v enaki višini. Razlike so le v mesečni premiji oziroma ceni in ugodnostih, ki jih prejmete ob sklenitvi.

 17. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje za mlade

  Dopolnilno zdravstveno zavarovanje si morate urediti ob izgubi statusa, ob redni zaposlitvi ali ob koncu šolskega leta v katerem ste dopolnili 26 let ali če odprete svoj s.p. ali d.o.o. Pri tem ne smemo pozabiti na obvezno zdravstveno zavarovanje. Obvezno zdravstveno zavarovanje vam ob redni zaposlitvi uredi plačuje delodajalec. V primeru izgube statusa in ob koncu šolskega leta v katerem dopolnite 26 let pa si obvezno zdravstveno zavarovanje morate urediti sami.

 18. Dodatno zdravstveno zavarovanje za upokojence

  Eno pogostejših vprašanj v zvezi z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem je : Kaj se spremeni, ko bom šel/šla v pokoj? Odgovor je: Praktično nič! Tudi upokojenci so zavezanci za obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Razlika: Zaposlenim obvezno zdravstveno zavarovanje plačuje delodajalec, upokojencem pa ZPIZ (Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje). Takoj, ko ZPIS ugotovi, da oseba izpolnjuje vse pogoje za izplačilo pokojnine, začne ZPIZ plačevati obvezno zdravstveno zavarovanje za to osebo.

 19. Zdravstveno zavarovanje za brezposelne

  Osebam, ki so se znašle v težkem finančnem položaju, priporočamo, da se zglasijo na najbližji enoti Centra za socialno delo (CSD), kjer lahko zaprosijo za odločbo, s katero bodo na zavarovalnici polico za dopolnilno zdravstveno zavarovanje postavili v mirovanje. Ko je polica v mirovanju (za čas trajanja odločbe), je zavarovanec v celoti zavarovan, saj mu država krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Čas trajanja od oddaje dokumentacije do odobrene odločbe traja lahko tudi mesec dni ali več, zato predlagamo, da prošnjo, če smatrate, da ste socialno ogrožena oseba oddate čim prej.

 20. Dodatno zdravstveno zavarovanje za študente

  Študenti do konca šolskega leta v katerem dopolnijo 26 let, so na podlagi potrdila o šolanju vključeni v obvezno zdravstveno zavarovanje pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje kot otroci in tako zavarovani po starših. Zato ne potrebujejo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, saj jim obvezno zavarovanje krije zdravstvene storitve v celoti in tako nimajo doplačil.

 21. Dodatno zdravstveno zavarovanje za tujce

  Zdravstveno zavarovanje za tujce se v Sloveniji uredi enako kot za domače državljane. Najprej na najbližji enoti ZZZS (zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije) uredimo obvezno zdravstveno zavarovanje za tujca. V primeru, da tujec noče doplačevati za zdravstvene storitve v primeru bolezni ali nezgode, je zelo priporočljivo, da sklene tudi dodatno zdravstveno zavarovanje za tujce.

 22. Dodatno zdravstveno zavarovanje za s.p.

  Če odprete svoj s.p. postanete zavezanec za plačilo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Brez dopolnilnega zavarovanja pri zdravniku pri vsakem obisku plačujete oziroma doplačujete za zdravstveno storitev. Odločitev ali boste pri zdravniku plačevali ali sklenili dopolnilno zavarovanje je vaša, saj gre za prostovoljno dodatno zavarovanje.

 23. Zdravstveno zavarovanje po 26. letu

  Dopolnilno zavarovanje vam velja do konca šolskega leta v katerem ste dopolnili 26 let, ob predpostavki, da imate veljaven status študenta ali dijaka. Zdravstveno zavarovanje v Sloveniji  =  obvezno + dopolnilno Če imamo oboje pri zdravniku le pokažemo zdravstveno kartico in zdravstveno osebje poskrbi za nas. Plačila in doplačila niso potrebna. Dokler imamo status študenta oziroma največ do konca šolskega leta v katerem dopolnimo 26 let smo zavarovani po starših in imamo urejeno obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Ob koncu šolskega leta v katerem študent dopolni 26 let izgubi obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Oboje si mora urediti na novo.

 24. Zdravstveno zavarovanje dojenčka

  Zdravstveno zavarovanje dojenčka uredite na najbližji enoti ZZZS. Pomembno je, da se na ZZZS zglasite v roku 60 dni od rojstva otroka. Otrok bo zavarovan kot družinski član po enem od staršev. Na ZZZS se torej zglasi eden od staršev (pomembno je le, da ima plačane vse prispevke). Na ZZZS bodo takoj izdali otroku začasno zdravstveno izkaznico, v roku 14 dni pa bo otrok dobil pravo zdravstveno kartico.

 25. Prostovoljno zdravstveno zavarovanje

  Prostovoljno zdravstveno zavarovanje nas varuje pred možnimi enormnimi stroški zdravstvenih storitev v primeru BOLEZNI ALI NEZGODE. V Sloveniji je zdravstveno zavarovanje sestavljeno iz dveh delov: – obveznega zavarovanja (ki ga moramo imeti vsi rezidenti Slovenije in krije približno 70% stroškov storitev v javnem zdravstvu), – prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja (ki je po svoji naravi prostovoljno in krije preostalih 30% stroškov zdravstvenih storitev). Dopolnilno zdravstveno zavarovanje ima sklenjeno 95,6% zavezancev, glavni razlog za sklenitev je, ker nas varuje pred mogočimi enormnimi stroški zdravstvenih storitev, če se nam kaj zgodi.

 26. Obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje

  V Sloveniji je zdravstveno zavarovanje sestavljeno iz dveh delov: obveznega zdravstvenega zavarovanja in iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje si lahko uredite pri eni izmed treh zavarovalnic: Vzajemna, Triglav zdravstvena zavarovalnica, Generali. V Sloveniji imamo sistem, kjer državljani pokažemo zdravstveno kartico, stroške pa plača zavarovalnica.

 27. Zdravstveno zavarovanje

  Zdravstveno zavarovanje je zavarovanje, ki nas varuje pred visokimi stroški zdravstvenih storitev. V Sloveniji prevladuje zmotno prepričanje, da je »zdravstvo« zastonj.

 28. Dodatno zdravstveno zavarovanje najceneje

  Najceneje ni vedno tudi najugodneje. Pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju si moramo izračunati katera zavarovalnica je najugodnejša. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje si lahko uredite pri eni izmed treh zavarovalnic: Vzajemna, Triglav zdravstvena zavarovalnica  ali Generali.

 29. Osnovno in dodatno zdravstveno zavarovanje

  Sklenjeno osnovno in dodatno zdravstveno zavarovanje pomeni, da pri zdravniku le pokažemo zdravstveno kartico in za zdravstveno storitev ni potrebno plačati. V Sloveniji je zdravstveno zavarovanje (zavarovanje Slovenija) sestavljeno iz dveh delov: iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja in dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Osnovno in dodatno zdravstveno zavarovanje skupaj tvorita celoto brez doplačil za zdravstvene storitve.

 30. Osnovno zdravstveno zavarovanje cena

  Dne 1.3.2022 znaša cena obveznega zdravstvenega zavarovanja na ZZZS 29,35 eur mesečno. Cena seveda ne velja za redno zaposlene, ki jim prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje odvaja mesečno delodajalec. Skladno z višino njihove plače. Enako je z upokojenci, le da prispevek za obvezno zavarovanje odvaja ZPIZ , tudi v tem primeru skladno z višino pokojnine.

 31. Sklepanje dodatnega zdravstvenega zavarovanja

  Dodatno zdravstveno zavarovanje lahko sklenemo na 5 načinov: online z izpolnitvijo obrazca na spletni strani; telefonsko s klicem na našo telefonsko številko 040-556-489; z obiskom agenta na domu; z obiskom ene od naših poslovalnic; po pošti (dokumentacijo prejmete po pošti, jo izpolnite in vložite v kuverto).

 32. Najboljše dodatno zdravstveno zavarovanje

  Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je samo eno, zato ni razlike v kvaliteti med zavarovalnicami. Vse zavarovalnice ponujajo identično storitev. Najb

 33. Zdravstveno zavarovanje brez statusa

  Zdravstveno zavarovanje v Sloveniji = obvezno + dopolnilno Z izgubo statusa(dijaka ali študenta) izgubimo oboje. Prvi korak je obisk najbližje enote ZZZS (Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije) kjer si uredimo obvezno zdravstveno zavarovanje. V primeru redne zaposlitve vam na ZZZS ni potrebno hoditi, saj vam obvezno zavarovanje uredi delodajalec (to velja le za študente, ki se takoj ob izgubi statusa redno zaposlijo). Koliko znaša osnovno zdravstveno zavarovanje si preberite na povezavi cena obveznega zavarovanja. V drugem koraku preverimo kaj je dopolnilno zavarovanje oziroma se s starši posvetujemo glede dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

 34. Najcenejše dopolnilno zdravstveno zavarovanje

  Dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri nas ponujajo 3 zavarovalnice: Vzajemna, Triglav in Generali.

 35. Zavarovanje za študente

  V tej starosti so najbolj iskana naslednja zavarovanja: - zdravstveno zavarovanje - zavarovanje z asistenco v tujini - zavarovanje mladi voznik - nezgodno zavarovanje

 36. Zdravstveno zavarovanje sms

  V Sloveniji že skoraj 20 let deluje sistem zdravstvene kartice. Na kratko vam bomo predstavili kako preverimo ali imamo urejeno zdravstveno zavarovanje. Na zdravstveni kartici nad imenom je 9 mestna  močno odebeljena številka. Na podlagi te 9 mestne številke lahko 24 ur na dan vi sami ali zdravnik preveri, ali imate urejeno zdravstveno zavarovanje.

 37. Vzajemna zavarovanje

  Dejstvo je, da je zavarovalnica Vzajemna bila v osnovi ustanovljena zaradi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in dopolnilno zavarovanje v njeni bilanci še vedno predstavlja daleč največji delež premije med vsemi vrstami zavarovanj, ki jih ponuja.

 38. Odpoved dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

  Zavarovanec lahko od pogodbe odstopi po preteku enega leta od začetka veljavnosti zavarovanja, s trimesečnim odpovednim rokom. Velja za vse tri zavarovalnice, ki ponujajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je možno pred potekom enoletnega roka odpovedati v primeru prenehanja statusa zavarovane osebe v obveznem zdravstvenem zavarovanju.

 39. ZZZS dodatno zavarovanje

  Dopolnilno zdravstveno zavarovanje potrebujemo vsi, razen otrok, šolske mladine, študentov in oseb, ki so po zakonu oproščene doplačil. Ob izgubi statusa dijaka ali študenta, prvi zaposlitvi ali ob koncu šolskega leta po dopolnjenem 26. letu starosti, priporočamo sklenitev dopolnilnega zavarovanja, da se izognemo doplačilom za zdravstvene storitve. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje potrebujemo: ob izgubi statusa študenta ali dijaka študenti, ob koncu šolskega leta po dopolnjenem 26 letu starosti ob prvi zaposlitvi študenti, ki odpirate s.p. ko postanemo družbenik v d.o.o., ali d.n.o. ko na novo postanemo državljan RS ko želimo zamenjati zavarovalnico ko iz drugih razlogov nimamo urejenega zdravstvenega zavarovanja

 40. Dopolnilno

  Dopolnilno je skrajšana sopomenka za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Kdaj naj sklenem dopolnilno zavarovanje Dopolnilno zdravstveno zavarovanje (imenovano tudi dodatno zdravstveno zavarovanje) je potrebno skleniti takrat, ko postanemo zavezanci za doplačila pri obisku zdravnika (npr.: ob prvi zaposlitvi, študenti stari 26 let ob koncu šolskega leta, študenti in dijaki ob izgubi statusa,…), saj samo v tem primeru ne bo potrebno doplačevati za zdravstvene storitve.

 41. Dodatno zdravstveno zavarovanje popusti

  Najvišji možen popust pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju je 3%. Trenutno ga lahko dobite le pri Vzajemni, saj imata Triglav in Generali enotno premijo. Dodatno zdravstveno zavarovanje popusti V zavarovalništvu velja nepisano načelo, da več kot ima stranka premoženja in več kot porabi denarja za zavarovalne premije, večji popust lahko pričakuje.

 42. Podaljšanje zdravstvenega zavarovanja

  Podaljšanje zdravstvenega zavarovanja ni potrebno ne v primeru obveznega zdravstvenega zavarovanja ne v primeru dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

 43. Dodatno dopolnilno zavarovanje

  Dopolnilno zdravstveno zavarovanje spada med prostovoljna zavarovanja, kar pomeni da je v svoji osnovi prostovoljno. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje ponujajo 3 zavarovalnice.

 44. Odjava dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

  Osnova za sklenitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki predvideva, da se dopolnilno zdravstveno zavarovanje vedno sklepa za najmanj 1. leto in ga je možno odpovedati po tem obdobju s 3-mesečnim odpovednim rokom. Odjava dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je možna po poteku prvih 12. mesecev.

 45. Plačevanje premije

  Kot pri vseh ostalih zavarovanjih se tudi pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju premija v večini primerov plačuje mesečno. Seveda so opcije za letno, polletno in četrtletno plačevanje. Zavarovalno premijo lahko plačujemo: upokojenci z odtegljajem preko ZPIZ-a zaposleni z odtegljajem od plače preko SEPA naloga (včasih smo temu rekli trajni nalog) preko UPN naloga (po domače položnica) preko eračuna

 46. Dodatno zdravstveno zavarovanje po 55. letu

  Zakon o delovnih razmerjih sicer preprečuje diskriminacijo delavcev starejših od 55 let pri zaposlovanju in odpovedih ter izrecno določa, da mora delodajalec delavce enako obravnavati glede na starost.....da se starost šteje kot neutemeljen razlog za redno odpoved pogodbe o zaposlitvi. Žal pa zakon o delovnih razmerjih nima nič opraviti z zakonom o zdravstvenem zavarovanju.

 47. Zdravstveno zavarovanje za občane

  Če ste oseba brez prihodkov in premoženja in zdravstvenega zavarovanja nimate urejenega iz drugega naslova, se nemudoma zglasite na vam krajevno pristojen CSD. Tam boste vložili vlogo za zdravstveno zavarovanje. Če bo vloga odobrena vam bo država plačevala obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

 48. Zdravstveno zavarovanje in diploma

  Ker se zakonodaja v Sloveniji stalno spreminja, nas študenti pogosto sprašujejo ali si morajo urediti zdravstveno zavarovanje, ko diplomirajo. Po trenutni zakonodaji velja: če ima študent status študenta tudi po diplomi, je še vedno do konca šolskega leta lahko zavarovan po starših, če pa ob diplomi izgubi status študenta, si mora zdravstveno zavarovanje takoj urediti sam. (ZVSI) Zakon o višjem strokovnem izobraževanju pravi, da študent ob diplomi izgubi status študenta.(ZVis) Zakon o visokem šolstvu pa pravi, da študent ob diplomi obdrži status študenta. Torej, če diplomirate na visoki šoli, si boste zdravstveno zavarovanje morali urediti takoj, če diplomirate na visokošolskem zavodu, pa si boste zdravstveno zavarovanje morali urediti ob koncu šolskega leta.

 49. Obrazec za obvezno zdravstveno zavarovanje M1

  Prijava v obvezno zdravstveno zavarovanje se uredi z obrazcem za prijavo v obvezno zdravstveno zavarovanje M1 v papirni obliki na najbližji območni enoti ali izpostavi Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), lahko pa se obrazec pošlje tudi po pošti.

 50. Zamrznitev, mirovanje in reaktivacija dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

  Študentje, ki so ponovno pridobili status dijaka/študenta, pa ga prejšnje šolsko leto niso imeli, lahko dopolnilno zdravstveno zavarovanje zamrznejo. To pomeni, da jim v obdobju, ko status dijaka/študenta zopet imajo zavarovanja ni potrebno plačevati.

 51. Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

  Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je bilo uvedeno 1.1.2006. Od tega datuma dalje imamo sistem zdravstvenega zavarovanja, kjer z urejenim obveznim in dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem le pokažemo kartico zdravstvenega zavarovanja in pri zdravniku in v lekarni nam ni potrebno plačevati ali doplačevati za zdravstvene storitve, zdravila in zdravstvene pripomočke.  Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zaenkrat ni na vidiku.

 52. Prejemam pokojnino po starših

  Pokojnino po pokojnem staršu lahko prejemaš do dopolnjenega 26. leta. To pa tudi pomeni, da si po tem staršu zavarovan do 26. leta. V kolikor želiš še uveljavljati pravico do kritja zavarovanja najkasneje do konca šolskega leta, v katerem dopolniš 26 let, se oglasi na Zavodu za zdravstveno zavarovanje in se zavaruj po drugem staršu. V nasprotnem primeru si je potrebno zavarovanje urediti s 26. rojstnim dnem in ne s koncem šolskega leta.

Avtomobilsko zavarovanje

 1. Kaj je zelena karta?

  Zelena karta je mednarodno potrdilo, da imate sklenjeno avtomobilsko zavarovanje (zavarovanje avtomobilske odgovornosti). Škoda je v primeru promtne nesreče krita iz avtomobilske odgovornosti. Zelena karta ni obvezna za rezidente držav: Avstrija, Belgija, Ciper, Republika Češka, Danska, Finska, Francija, Grčija, Hrvaška, Irska, Islandija, Italija, Luksemburg, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Portugalska, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska, Švica, Združeno kraljestvo,  za potovanje po teh državah. Zelena karta je obvezna za vse rezidente zgoraj naštetih držav, če potujejo v države, ki niso  podpisale sporazuma. Pri obisku Bosne in Hercegovine, Srbije ali Črne Gore boste tako na meji morali pokazati zeleno karto. Za sklenitev potrebujete prometno dovoljenje in zavarovalno polico avtomobilskega zavarovanja. Cena zelene karte je 4,17 EUR

 2. Kako najhitreje do ponudbe?

  Kvalitetno ponudbo za avtomobilsko zavarovanje lahko dobite na 2 načina: Poskenirajte vašo staro polico in jo pošljite na info@e-zavarovanja.com. Poleg tega nam sporočite še gsm in e-mail, da vam bomo lahko v najkrajšem možnem času poslali ponudbo in vas v nujnem primeru kontaktirali. Izpolnite informativni izračun.

 3. Kateri osnovni podatki so nujni za pripravo police?

  Osebni podatki so potrebni za izdelavo ponudbe. Določene osebe, ki pogosto povzročajo »škodo« so bolj rizične, kar posledično pomeni tudi večjo premijo, ki jo morajo plačevati. Zaradi pogostosti povzročenih škod določene zavarovalnice ne želijo sodelovati z določenimi pravnimi subjekti. Ti pravni subjekti so najlažje prepoznavni z davčno številko. Tudi spol rizično vpliva na riziko zavarovalnice. Poštna številka, pošta in naslov spadajo pod osnovne osebne podatke. Gsm in e-mail potrebujemo v primerih razjasnjevanja nejasnosti ter možnosti hitrega kontaktiranja v kolikor je to potrebno. Datum poteka police nam pove ali moramo pohiteti s pripravo ponudbe.

 4. Kaj vpliva na višino zavarovalne premije?

  Na premijo, ki jo boste plačevali vplivajo: - znamka vozila (popust na določene znamke osebnih vozil) - tip vozila - moč motorja in - število potniških mest. Za vsak avto imajo zavarovalnice izračunane različne rizike.

 5. AO+

  Zavarovanje AO+ krije tudi škodo zaradi telesnih poškodb vozniku, ki je povzročil prometno nesrečo.

 6. Avtomobilski kasko

  Kasko zavarovanje krije škodo na motornem vozilu povzročitelja prometne nesreče oziroma oškodovanca, če povzročitelj ni znan oziroma je škodo povzročil nek naravni pojav oziroma višja sila. Popolni kasko krije vse nevarnosti, ki so jih zavarovalnice pripravljene kriti (npr. škode zaradi: vojne, kaznivega dejanja zatajitve in goljufije, jedrske reakcije ne krije nobena zavarovalnica).

 7. Odkup prve škode

  Odkup prve škode nam zagotavlja, da tudi v primeru povzročitve prometne nesreče, naslednje leto ne pademo v višji premijski razred (OPŠ krije posledice le ene škode, druga škoda zavarovanca prestavi tri razrede višje). Odkup prve škode lahko sklenete tako pri zavarovanju avtomobilske odgovornosti (AO) kot tudi pri zavarovanju avtomobilskega kaska (AK).

 8. Pravna zaščita

  Pravna zaščita zavarovancu motornega vozila krije stroške obrambe v kazenskih postopkih in postopkih o prekrških zaradi prometne nesreče, ki je nastala z uporabo zavarovanega motornega vozila. Pravna zaščita obsega tudi stroške obrambe pred zahtevki drugih oseb za povračilo škode, ki izvira iz uporabe zavarovanega motornega vozila.

 9. Avtomobilska asistenca

  Avtomobilska asistenca vam lahko prihrani marsikatero nevšečnost, ko ste na poti po Sloveniji ali tujini (območje zelene karte). Avtomobilska asistenca obsega stroške pomoči oziroma reševanja potnikov v primeru prometne nesreče ali okvare vozila. Prav tako vključuje stroške popravila vozila (manjša okvara) oziroma stroške odvoza vozila (prometna nesreča). Obstaja več vrst AO aistence od osnovne do maksimalne. Seveda je temu prilagojena tudi višina premije.

 10. Ali se pri sklenitvi zavarovanja prenese bonus, ki sem ga imel/a pri drugi zavarovalnici

  V primeru prehoda iz druge zavarovalnice ste upravičeni do bonitet, ki jih ponuja  zavarovalnica pri kateri sklepate zavarovanje, glede na ugodnosti, ki ste jih imeli pri prejšnji zavarovalnici, poleg tega pa boste deležni še dodatnih ugodnosti.

 11. Premijski razred

  Novi voznik začne  v 14. premijskem razredu (14.PR - 100% premija), potem pa napreduje, v kolikor seveda ni povzročil prometne nesreče, vsako leto za en razred navzdol, do največ 1. premijskega razreda (01 PR), ki prinaša 50% popust na polno letno premijo.

 12. Kupujem nov/rabljen avto. Kaj potrebujem? Kako naj ravnam?

  Pred nakupom rabljenega avtomobila preverite ali je z avtomobilom vse tako kot mora biti. Po novem zakonu morajo pravne osebe na vsak rabljen avto nuditi vsaj pol leta garancije. Prepis avtomobila lahko naredite na vsaki tehnični bazi(tam kupite in izpolnete kupoprodajnio pogodbo). Cena prepisa znaša cca. 5€.

 13. Prodajam avto. Kaj potrebujem? Kako naj ravnam?

  Tako kot pri nakupu, tudi pri prodaji avtomobila potrebujemo kupoprodajno pogodbo, ki jo dobimo na najbližji tehnični bazi. Pri prodaji moramo posebej paziti, da nov lastnik takoj zavaruje vozilo in, da od njega takoj dobimo FOTOKOPIJO NOVE POLICE avtomobilskega zavarovanja. Če kupec kupi naš avto, ki ni odjavljen iz prometa in ne sklene nove zavarovalne police, se mu v primeru nezgode škoda uveljavlja na našo zavarovalno polico (mi pa za nov avto posledično plačamo višjo premijo avtomobilskega zavarovanja). S fotokopijo njegove police in prekinitvijo svoje se rešimo vseh potencialnih težav.

 14. Vozilo želim odjaviti iz prometa. Kaj potrebujem? Kako naj ravnam?

  Nanajbližji tehnični bazi se zglasite s prometnim dovoljenjem. Hkrati priporočamo, da čimprej prekinete avtomobilsko zavarovanje. Sorazmeren delež neizkoriščene premije se vrne od dneva, ko se zavarovanje prekine.

 15. Kaj potrebujem za registracijo vozila?

  Za registracijo vozila potrebuješ: - zavarovalno polico, - tehnični pregled, - plačane cestne takse, - za vožnjo po avtocestah v RS pa še vinjeto