Osnovno zdravstveno zavarovanje cena

V Sloveniji je zdravstveno zavarovanje sestavljata dva dela: obvezno zdravstveno zavarovanje in dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Osnovno zdravstveno zavarovanje je sopomenka za obvezno zdravstveno zavarovanje.

Osnova celotnemu zdravstvenemu zavarovanju je torej obvezno zavarovanje, ki si ga uredite na eni od enot Zavoda za zdravstveno zavarovanje Republike Slovenije (ZZZS).

Veljavnost obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja lahko preverite na spodnji povezavi:
Ali imam urejeno obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje

vjezbaj-pizda-ti-materina

Novice. Zakaj za zdravstveno zavarovanje plačujemo vedno več?

Obvezno zdravstveno zavarovanje in dopolnilno zdravstveno zavarovanje ob menjavi službe

Ko menjate zaposlitev se spremeni le plačnik, ki vam plačuje prispevke za obvezno zdravstveno zavarovanje. Tehnično gledano vse uredi delodajalec, zaposlenemu ni potrebno narediti ničesar. Tudi pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju se v večini primerov ne zgodi nič, če dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačujemo preko trajnega naloga ali po položnici ali e-računu.
Če vam dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačuje delodajalec ali imate v podjetju urejen odtegljaj od plače, pa je v primeru menjave zaposlitve potrebno zamenjati plačnika. Zavarovanja vam ni potrebno sklepati na novo saj v tem primeru pride le do zamenjave plačnika.

 

Obvezno zdravstveno zavarovanje kot občan

Velikokrat se postavlja vprašanje ali si lahko zdravstveno zavarovanje uredim kot občan. Vse na to temo si lahko preberete TUKAJ.

PRIMER: Janez Novak (20 let) je izgubil status študenta in si pred tremi meseci uredil dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Ko je prišel k zdravniku, je na kartici pisalo: Zdravstveno zavarovanje ni urejeno!!! Na koncu je ugotovil, da si je pozabil urediti obvezno zavarovanje.

P.S. Brez obveznega zdravstvenega zavarovanja ne moremo uveljavljati dopolnilnega. Dopolnilno zavarovanje le dopolnjuje obveznega. Z ureditvijo obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri zdravniku nimamo doplačil za zdravstvene storitve.

Večina prebivalcev si pri nas obvezno zdravstveno zavarovanje uredi na ZZZS ob izgubi statusa študenta ali izgubi statusa dijaka, preostalim pa delodajalec obvezno zdravstveno zavarovanje uredi ob zaposlitvi. Zakon namreč pravi, da mora delodajalec delavcu ob zaposlitvi urediti tudi obvezno zdravstveno zavarovanje.

V primeru kakršnihkoli težav z vašo zdravstveno izkaznico se obrnite na najbližjo enoto ZZZS. Zdravstvene izkaznice izdaja ZZZS in na kartici je vidno ali je vaše zdravstveno zavarovanje urejeno.

    doc_shutterstock_2

V primeru dodatnih vprašanj smo vam vedno na voljo na številki 040 556 489.

Klikni na logo in preveri ugodnosti! 

Adriatic-medium-logo

Triglav-medium-logo

 

×

Ste našli iskano informacijo?