Zamrznitev, mirovanje in reaktivacija dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Študentje, ki so ponovno pridobili status dijaka/študenta, pa ga prejšnje šolsko leto niso imeli, lahko dopolnilno zdravstveno zavarovanje zamrznejo. To pomeni, da jim v obdobju, ko status dijaka/študenta zopet imajo zavarovanja ni potrebno plačevati.

Ko se študentje zaposlijo, ob koncu šolskega leta v katerem dopolnijo 26 let ali znova izgubijo status študenta/dijaka, le to sporočijo na zavarovalnico in zavarovanje se jim reaktivira.

PRIMER:  Janez in Špela Novak sta se zaposlila. Delodajalec jima je uredil obvezno zdravstveno zavarovanje. Poleg tega sta si oba uredila tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Čez 3 mesece je Janez našel delo v Švici. Zakonca sta se preselila v Švico in si tam uredila zdravstveno zavarovanje. Fotokopijo sta poslala v Slovenijo na ZZZS in izbrano zavarovalnico. Dokler sta v tujini jima v Sloveniji ni potrebno plačevati obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Če pa se bosta nekoč vrnila, se bo njuno zdravstveno zavarovanje takoj reaktiviralo.

Zavarovanje lahko zamrznemo tudi v primeru, ko smo dlje časa v tujini.

vjezbaj-pizda-ti-materina

Novice. Zakaj za zdravstveno zavarovanje plačujemo vedno več?

Pogosta vprašanja na to temo so tudi:
Dopolnilno zdravstveno zavarovanje mirovanje – Pogosti so primeri zaposlitve v Avstriji, ko delavci pričnejo z delom v Avstriji. V tem primeru dobijo Avstrijsko zdravstveno kartico in imajo stroške zdravstvenih storitev krite v Avstriji. Ker v Sloveniji ne potrebujejo ne obveznega ne dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja lahko zavarovanje preprosto zamrznejo. Ko in če se vrnejo na delo zopet v Slovenijo pa jim delodajalec zopet plačuje obvezno zdravstveno zavarovanje, dopolnilnega pa le reaktivirajo.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje v Avstriji – Seveda obstaja tudi precej primerov, ko zaposleni delajo v Avstriji, k zdravniku bi pa želeli hoditi v Sloveniji. V tem primeru obstajata 2 možnosti:
– Najlažja je, da v Sloveniji plačujejo obvezno zdravstveno zavarovanje 24,24 eur in plačujejo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. V tem primeru pri zdravniku ni težav, pokažete slovensko zdravstveno izkaznico in stvar je rešena.
– Druga možnost je, da slovenskega zdravnika obiščete z avstrijsko zdravstveno izkaznico, povrnitev stroškov pa uveljavljate v Avstriji.
– Seveda obstaja tudi tretja možnost in sicer, da greste z avstrijsko zdravstveno izkaznico k zdravniku v Avstriji.

Kako prekiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje – Dopolnilno zdravstveno zavarovanje prekinete z obiskom na zavarovalnici, kjer vam pogodbo prekinejo.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje odjava – V primeru smrti zavarovanca se na zavarovalnici zakoniti dediči zglasijo na zavarovalnici in pogodbo prekinejo. V primeru preveč plačane premije, bodo preveč plačano premijo dobili povrnjeno. Posebej je ta podatek potrebno upoštevati, če je zavarovanec plačeval premijo enkrat letno in preminil kmalu po tem, ko je plačal premijo za celo leto vnaprej. Kritje je veljalo do zavarovančeve smrti, saj po smrti škodni dogodki iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja niso mogoči.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje prekinitev – Pomembno je vedeti tudi to, da prekinitev ni mogoča kadarkoli, saj zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju določa, da je dopolnilno zdravstveno zavarovanje možno prekiniti po enem letu s trimesečnim odpovednim rokom. Kdaj lahko odpoveste dopolnilno zdravstveno zavarovanje lahko preverite TUKAJ.

Ali je menjava zavarovalnice dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zapletena si lahko preberete TUKAJ.

Cene in ugodnosti ob sklenitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja lahko preverite TUKAJ.

     doc_shutterstock_2

V primeru dodatnih vprašanj smo vam vedno na voljo na številki 040 556 489.

Klikni na logo in preveri ugodnosti! 

Adriatic-medium-logo

Triglav-medium-logo

 

×

Ste našli iskano informacijo?