Zdravstveno zavarovanje

Zdravstveno zavarovanje

Zdravstveno zavarovanje je zavarovanje, ki nas varuje pred visokimi stroški zdravstvenih storitev. V Sloveniji prevladuje zmotno prepričanje, da je »zdravstvo« zastonj.

Vzemimo primer Janeza Novaka, ki se je sprehajal v naravi in malce nerodno stopil. Ponj je moral priti reševalni avto, v bolnišnici je bilo potrebno slikanje, več zahtevnih operacij, 3 tedne ležanja v bolnici in 14 dnevna rehabilitacija. Račun za zdravstvene storitve je cca. 5000 eur.

Še boljši primer je primer Marije Novak, ki jo je na Manhattnu ob obisku New Yorka zbil lokalni taxi. Marija je bila 3 tedne v komi, ko pa je prišla iz bolnišnice je prišel tudi račun za 500.000 USD.

Zdravstveno zavarovanje

Marija Novak se je pozdravila in ozdravela. Njena hči dela v New Yorku in je uspela dobiti 500.000USD kredita, ki ga bo za svojo mamo odplačevala do konca življenja.
Če bi Marija Novak imela sklenjeno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, ki mimogrede stane 10-20 eur za mesec dni, bi ta zgodba potekala malce drugače.

Asistenčna zavarovalnica bi dobila klic, da se njihov zavarovanec nahaja v bolnici. Odgovorni v zavarovalnici bi takoj ugotovili, da je stroške zdravstvenih storitev možno znižati in verjetno bi v najkrajšem času Marijo Novak s posebnim letalom pripeljali v domovino. Nastalo bi verjetno cca 200.000eur stroškov, ki bi jih plačala zavarovalnica v celoti, vseeno pa je to pol manj kot znaša prvotni predračun v dolarjih.

Kaj je zdravstveno zavarovanje

Kdor se vsaj malce spozna na številke sedaj že točno ve kaj je zdravstveno zavarovanje. Je nekaj, kar določa ali bomo bankrotirali ali ne. Bolezen ali nezgoda se lahko zgodita komurkoli kadarkoli in večinoma se z vplačevanjem relativno nizke mesečne premije lahko izognemo morebitnim enormnim stroškom zdravstvenih storitev.

Zdravstveno zavarovanje lahko odloča med življenjem in smrtjo. Poglejmo resničen primer, zgodil se je slovenskemu državljanu na smučanju v Švici. Janez Novak se je ponesrečil pri smučanju v Švici. Vedeti pa morate, da v Švici helikopter ne poleti preden nimajo 100% potrjeno, da ima ponesrečenec sklenjeno zdravstveno zavarovanje in številke police.

Kaj je zdravstveno zavarovanje

Preprosto povedano, Švicarjem ni do tega, da se ukvarjajo z izterjavo tujih državljanov.( v Sloveniji helikopter poleti za vsakega »Čeha«, ki hodi v hribe brez prave opreme, z izterjavo pa se ukvarjamo kasneje). Želijo biti 100%, da bo njihova storitev plačana.

Janez Novak je imel sklenjeno polico za zdravstveno asistenco v tujini, vendar police ni imel pri sebi. Trajalo je več kot 4 ure, da je zavarovalnica našla njegovo polico in potrdila plačilo. Helikopter je čez 4 ure sicer vzletel, medtem je Janez Novak zmrznil. Upamo, da je primer zadosti nazoren, da sedaj veste kaj je zdravstveno zavarovanje. Imeti zavarovanje ni zadosti, vedeti moramo tudi kje je polica in imeti moramo zadostno kritje. Če bi bilo v zgornjem primeru kritje le 5.000eur, helikopter sploh ne bi poletel.

1.2. Ustrezno zdravstveno zavarovanje

Zgodba Slovenca, ki je smučal v Švici nam najbolje pove kako pomembno je ustrezno zdravstveno zavarovanje. Prvo pravilo je, da imamo zavarovanje ustrezno urejeno v državi stalnega prebivališča oziroma tam kjer stalno bivamo.
Nikakor pa ne smemo pozabiti na zavarovanje zdravstvene asistence v tujini, če se odpravljamo v tujino. Pri tem se moramo zavedati, da če pride do večjih oziroma težjih zdravstvenih problemov, bo asistenčna zavarovalnica organizirala prevoz bolnika ali poškodovanca v matično državo. Če v takšnem primeru nimamo ustreznega zdravstvenega zavarovanja, bomo morali stroške ali del stroškov zdravstvenih storitev plačati iz lastnega žepa.

Ustrezno zdravstveno zavarovanje

Če se vrnemo nazaj k primeru Marije Novak, ki jo je v New Yorku zbil taxi, hitro ugotovimo, da ji zavarovalna vsota za zdravstveno zavarovanje z asistenco v višini 10.000€ ali 50.000€ ne bi kaj dosti pomagala. Glede na to, da je razlika v ceni minimalna, namesto 10€ boste plačali 15€, hkrati pa boste povsem mirni, saj vam bo jasno, da imate ustrezno zdravstveno
zavarovanje.

Za še boljše razumevanje pa poglejmo, kaj bi se zgodilo slovenski državljanki Mariji Novak, če bi jo taxi zbil v Zagrebu. Vsekakor bi prišlo tudi v tem primeru do več nevšečnosti, vseeno pa ima Slovenija s Hrvaško medsebojni sporazum kjer z EU kartico zdravstvenega zavarovanja rešimo problem zdravljenja. Potrebno bi sicer bilo plačati stroške prevoza, sicer pa so stroški zdravljenja na Hrvaškem primerljivi s tistimi v Sloveniji. Prav tako je Hrvaška bližje Sloveniji, Zagreb je od Slovenije oddaljen 10km, tako da tudi v primeru prevoza navadno stroški niso zelo visoki.

Ustrezno zdravstveno zavarovanje na smučanju

Logika nam torej pravi, da bolj kot je država v katero potujemo oddaljena od Slovenije in višji kot ima standard(in posledično stroške zdravstvenih storitev), bolj pomembno je da imamo urejeno ustrezno zdravstveno zavarovanje.
Kdor je smučal v tujini ve, da praktično ne mine dan, brez da bi priletel helikopter in odpeljal poškodovanega smučarja. Helikopterski prevozi stanejo 5.000-10.000€ v Avstriji in Italiji, v Švici pa še več.

Še naš nasvet:
Sklenjeno zdravstveno zavarovanje je osnova, še bolj pomembno je, da ga sklenete pravočasno in da imate zadostno zavarovalno vsoto.

1.2. Zdravstveno zavarovanje v Sloveniji

V Sloveniji je zdravstveno zavarovanje sestavljeno iz dveh delov in sicer iz obveznega in prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Ker ima večina prebivalstva sklenjeni obe zavarovanji obvezno in dopolnilno , pri nas vlada zmotno
prepričanje, da je »zdravstvo« zastonj.
Po domače povedano, če imamo urejeno tako obvezno kot dopolnilno zavarovanje nam pri obisku zdravnika nikoli ni potrebno česarkoli plačati, pokažemo zdravstveno kartico, medicinsko osebje pa poskrbi za naše zdravje.

Zdravstveno zavarovanje v Sloveniji

Omeniti je seveda potrebno, da »zdravstvo ni zastonj!«. Ne v Sloveniji ne nikjer drugje na svetu. Vedno je potrebno plačati material, aparature, prostore, zdravstveno osebje… To stane našo državo več milijard eur letno. Denar se zbere z različnimi davki in prispevki.
V večini primerov sistem deluje na način, da je za posameznika obisk zdravnika brezplačen, v primeru brez prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja pa je potrebno zdravila in zdravstvene storitve doplačati iz lastnega žepa.
Kako je urejeno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji si podrobneje lahko preberete v zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

1.2.1. Zdravstveno zavarovanje Slovenije

Zdravstveno zavarovanje Slovenije je kot smo že omenili sestavljeno iz dveh delov. Obvezno zavarovanje je obvezno za vse prebivalce Slovenije s stalnim prebivališčem v Sloveniji in njihove družinske člane. Hkrati je obvezno zavarovanje obvezno za vse tujce v republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo s pridobitveno dejavnostjo. Obvezno zavarovanje se ureja na ZZZS. ZZZS je kratica za Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Drugi del zdravstvenega zavarovanja Slovenije predstavlja prostovoljno dopolnilno  zavarovanje. Že samo ime pove, da gre za prostovoljno zavarovanje. Glavni namen le tega pa je, da nam pri obisku zdravnika ali nakupu zdravil in zdravstvenih
pripomočkov ni potrebno doplačevati… pokažemo le kartico zdravstvenega zavarovanja in celoten znesek plača zavarovalnica.

Zdravstveno zavarovanje Slovenije

1.2.2. Zdravstvena zavarovanja

Zdravstvena zavarovanja se v osnovi delijo na obvezna in prostovoljna. Za obvezno zavarovanje že iz same besede vemo, da je obvezno. Ostala zdravstvena zavarovanja so prostovoljna.

Najpogostejše prostovoljno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji je dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Kot smo že omenili nas varuje pred doplačili pri zdravniških pregledih, operacijah ter pri nakupu zdravil in medicinske opreme. Ponujajo ga 3 zavarovalnice. Kakšne so premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja si lahko pogledate TUKAJ . Za ureditev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja kliknete le na povezavo dopolnilno zavarovanje Online.
Drugo najpogostejše zdravstveno zavarovanje je zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, ki nas ščiti pred visokimi stroški zdravstvenih storitev, če zbolimo ali se poškodujemo v tujini. Potem pa ostanejo še zdravstvena zavarovanja specialisti, operacija, zobje, drugo mnenje…

1.2.3. Specialisti

Zdravstvena zavarovanja specialisti nam omogočajo, da smo pri specialistu oziroma specialistu privatniku TAKOJ, ne da moramo v državnem sistemu pol leta ali leto dni čakati na pregled, potem pa še toliko časa na operacijo, dodatne preglede….
Enako velja za dodatna zdravstvena zavarovanja operacije, kjer smo pri privatnem zdravniku na vrsti v povprečno 14 dneh po tem, ko je zdravnik specialist ugotovil, da bo potrebna operacija, hkrati lahko sami izberemo ponudnika storitve.

Zdravstvena zavarovanja zobje

Ker obstaja res veliko število zdravstvenih zavarovanj za zobe in so tudi cene pri različnih zavarovalnicah zelo, zelo različne vam pred podpisom zavarovalniške police svetujemo obvezen pregled splošnih pogojev, da boste vedeli, kaj imate krito.
Zdravstvena zavarovanja drugo mnenje nam omogočajo, da v situaciji, ko nismo zadovoljni z diagnozo našega zdravnika specialista, povprašamo za mnenje drugega specialista.

V Sloveniji se nam zdi nenavadno vprašati za drugo mnenje, ko gre za naše življenje, čeprav smo pri popravilu avtomobila ugotovili, da drug serviser lahko nemalokrat enako napako odpravi z 10x nižjimi stroški.
Tudi zdravniki specialisti so in bodo delali napake, če gre za diagnozo, ki lahko spremeni vaše vaše življenje vam svetujemo, da pridobite drugo mnenje tudi če vse stroške plačate iz lastnega žepa.

Zdravstveno osiguranje Slovenija

Zdravstveno osiguranje Slovenija organizovano je iz dveh dijelova. Obaveznog i dopunskog osiguranja. Sve što morate znat je to, da ako imate oboje, ako se vam nešta desi, kod doktora nemorate ništa da platite.
Nazovite ZZZS u vašoj blizini i pitajte šta trebaju za sklapanje ugovora obaveznog zdravstvenog osiguranja, još bolje je, da jim šaljete mail. ZZZS je državna organizacija zato imajte strplenja, možda nečete odmah dobiti odgovor ali sigurno čete ga dobit. Ako ste registriran radnik/ca u Sloveniji ovo obavezno zdravstveno osiguranje je več sređeno. Prema zakonu mora firma u kojoj radite srediti obavezno osiguranje za sve zaposlenike.

Zdravstveno osiguranje Slovenija

Za sklapanje ugovora dopunskog zdravstvenog osiguranja samo izpunite ovaj online mrežni obrazac ili nazovite 040-556-489.
Bez dopunskog zdravstvenog osiguranja potrebna je doplata kod svake posjete doktora i nakupa ljeka u ljekari.

Zavarovanje Slovenija

Zavarovanje Slovenija je okrajšava za zdravstveno zavarovanje v Sloveniji. Vse o tej temi lahko preberete v zgornjem besedilu. Zavarovanje Slovenija lahko štejemo za sopomenko oziroma sinonim za zdravstveno zavarovanje v Sloveniji.

Osnovno zdravstveno zavarovanje

Osnovno zdravstveno zavarovanje je sinonim oziroma sopomenka za obvezno zdravstveno zavarovanje . V Sloveniji imajo osnovno zdravstveno zavarovanje oziroma obvezno zdravstveno zavarovanje urejeno vse osebe s stalnim prebivališčem v Sloveniji in slovenskim državljanstvom. Hkrati imajo pri nas urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje tudi vse osebe in njihovi družinski člani, ki se ukvarjajo s pridobitveno dejavnostjo.

Osnovno zdravstveno zavarovanje

Organizacija kjer si uredite osnovno zdravstveno zavarovanje je ZZZS. Kot smo že povedali je ZZZS okrajšava za Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Osnovno zavarovanje

Osnovno zavarovanje ni nič drugega kot okrajšava za osnovno zdravstveno zavarovanje. Gre za skrajšani sinonim oziroma sopomenko. Kaj je osnovno zdravstveno zavarovanje si preberite v zgornji točki.

Ureditev zdravstvenega zavarovanja

ZZZS oziroma Zavod za zdravstveno zavarovanje je institucija, ki skrbi, da imamo vsi državljani urejeno obvezno zavarovanje. ZZZS pravzaprav vodi evidence kdo ima urejeno obvezno zavarovanje in kdo ne.
Za redno zaposlene delavce  ima delodajalec oziroma podjetje dolžnost, da svoje zaposlene takoj ob zaposlitvi prijavi v obvezno zdravstveno zavarovanje in da odvaja ob vsaki plači prispevke za obvezno zavarovanje.

Osnovno zdravstveno zavarovanje

Seveda pa imamo poleg zaposlenih še cel kup skupin, ki morajo imeti urejeno osnovno zavarovanje.
– Mladina, ki se šola, velja za malčke od rojstva do konca šolskega leta v katerem dopolnejo 26 let, ima osnovno in dopolnilno zavarovanje urejeno po starših oziroma jim celotno zdravstveno zavarovanje plačuje država.Več o tem si lahko preberete TUKAJ.

Brez statusa študenta ali dijaka

– Če študent ali dijak ostane po 18-tem letu starosti brez statusa študenta ali dijaka, si mora osnovno zavarovanje urediti na najbližji enoti ZZZS. Poleg osnovnega zdravstvenega zavarovanja predlagamo tudi sklenitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja .

– Ob koncu šolskega leta, ko študent ali dijak dopolni 26 let, si mora na novo urediti osnovno zdravstveno zavarovanje. Tako kot v prejšnjem primeru tudi tukaj svetujemo ONLINE sklenitev  dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Več o tem kako se postopa ob koncu šolskega leta, ko je dijak ali študent dopolnil 26 let pa lahko preberete TUKAJ .
– Upokojenci si osnovno zdravstveno zavarovanje po upokojitvi uredijo na ZPIZu. ZPIZ zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje jim obračuna pokojnino, hrati pa poskrbi, da se za vsakega upokojenca odvajajo prispevki za osnovno zdravstveno zavarovanje na ZZZS.

Upokojenci

V takšnih primerih ima večina »novih« upokojencev že sklenjeno dopolnilno zavarovanje in ga le plačuje naprej. Če pa jim je dopolnilno zavarovanje plačeval delodajalec, je njihova naloga le da pokličejo zavarovalnico in spremenijo plačnika
zavarovanja na polici. Nova sklenitev zavarovanja ni potrebna. Več o tej tematiki lahko preberete TUKAJ

Prijava v zdravstveno zavarovanje

Prijava v zdravstveno zavarovanje je sinonim oziroma sopomenka za ureditev zdravstvenega zavarovanja. Zavarovanje si dejansko uredimo, ko se prijavimo v zdravstveno zavarovanje. Natančna razlaga je v gornjem odstavku. Poleg obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki si ga uredite na ZZZS, svetujemo tudi sklenitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja TUKAJ .

Urejanje zdravstvenega zavarovanja

Ker je v Sloveniji zdravstveno zavarovanje sestavljeno iz dveh delov, je tudi urejanjezdravstvenega zavarovanja sestavljeno iz dveh delov.
Obvezno zavarovanje si uredimo na najbližji enoti ZZZS, vsaj v času Corone pa omogočajo tudi sklepanje na daljavo. Izpolnjene in podpisane obrazce jim pošljemo na mail.
Po domače, na ZZZS pošljete mail, jim obrazložite situacijo, oni pa vam pošljejo obrazce, ki jih vi izpolnete in podpišete ter skenirane pošljete po e pošti nazaj na ZZZS. Dopolnilno zavarovanje lahko preprosto sklenemo preko spleta na povezavi TUKAJ ali sklicem na 040-556-489.

Zdravstveno zavarovanje online

Poslanstvo našega podjetja eZavarovanja d.o.o. je omogočiti našim strankam sklepanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja preko spleta. To tudi omogočamo na povezavi zdravstveno zavarovanje online . 4.12.2021 ko pišemo ta članek ZZZS še ni omogočal sklepanja obveznega zdravstvenaga zavarovanja online, omogočajo pa ročno izpolnjevanje obrazca, ki ga lahko izpolnete, podpišete in nato skeniranega pošljete na ZZZS.

Zdravstveno zavarovanje Online

Celotnega zdravstvenega zavarovanja torej še ne moremo skleniti Online, lahko pa sklenemo online dopolnilno zavarovanje, skeniran izpolnjen obrazec za obvezno zavarovanje pa pošljemo po mailu na ZZZS. Takšno je seveda stanje 4.1.2021, ko pišemo ta članek.

Cena zdravstvenega zavarovanja

Zdravstveno zavarovanje v Sloveniji je sestavljeno iz dveh delov in posledično je tudi cena zdravstvenega zavarovanja sestavljena iz dveh delov. V Sloveniji imamo več kategorij prebivalcev in cena zdravstvenega zavarovanja je različna v vsaki kategoriji.

Otroci in mladostniki

Prva skupina so otroci in mladostniki do 18. Leta starosti, le ti so zavarovani po starših in imajo zdravstveno zavarovanje brezplačno. Pozor, nimajo pa brezplačnega zdravstvenega zavarovanja za tujino. V takšnem primeru ne pozabite na njihovo zdravstveno zavarovanje v tujini, še posebej, če potujejo ali potujete v oddaljene države ali države, kjer so stroški zdravstvenih storitev precej višji kot v Sloveniji.

Tudi druga skupina, to so dijaki in študenti, ima obvezno in dopolnilno zavarovanje brezplačno, vendar največ do konca šolskega leta v katerem dopolnejo 26 let.
Za študente in dijake, ki ostanejo brez statusa je cena obveznega zdravstvenega zavarovanja na dan 4.1.2020 26,13€. Trenutno ceno dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa lahko preverite na povezavi premija dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Cena zdravstvenega zavarovanja

Zaposleni

Za vse zaposlene prebivalce RS je cena obveznega zdravstvenega sorazmerna z njihovo plačo. Prispevek za obvezno zavarovanje je pri minimalni plači nekaj deset EUR, pri plači 2000eur pa znaša nekaj 100eur. Poleg prispevkov za obvezno zavarovanje večina zaposlenih plačuje tudi dopolnilno zavarovanje. Cena zdravstvenega zavarovanja je seštevek cene obveznega zdravstvenega zavarovanja in cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Res pa je, da redno zaposleni delavci prispevka za
obvezno zavarovanje ne čutijo, saj je le ta odveden v zdravstveno blagajno preden ga začutijo v žepu.

Cena zdravstvenega zavarovanja je enaka kot za zaposlene tudi za upokojence. Ostanejo torej le še invalidi, brezposelni…. V teh primerih večinoma CSD (CSD=center za socialno delo) poskrbi, da imajo ti državljani urejeno obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Če državljan RS dobi odločbo centra za socialno delo mu v večini primerov zdravstvenega zavarovanja ni potrebno plačevati.

Osnovno zavarovanje cena

Osnovno zavarovanje cena na dan 4.1.2021 znaša 26,13€. Pri tem je treba vedeti, da redno zaposlene osebe v RS plačujejo prispevke za obvezno zavarovanje sorazmerno z osebnim dohodkom oziroma plačo. Za lažjo predstavo, če imamo neto plačo 2000eur mesečno, res ne plačamo fiksnega prispevka 26,13eur, moramo pa plačati prispevek nekaj 100eur mesečno za obvezno zavarovanje.

Osnovno zavarovanje cena

Če smo zaposleni ali upokojenec še vedno plačujemo obvezno zavarovanje, je pa naš prispevek sorazmeren z našim dohodkom. Večji kot je dohodek, višji je prispevek za obvezno zavarovanje.

Cena obveznega zavarovanja

Povedali smo že, da je obvezno zdravstveno zavarovanje sopomenka oziroma sinonim za osnovno zdravstveno zavarovanje. Trenutna cena obveznega zavarovanja na dan 4.1.2021 znaša 26,13€.

Cena obveznega zavarovanja

Več o ceni obveznega zavarovanja si lahko preberete v gornji rubriki osnovno zavarovanje cena.

Prispevek za zdravstveno zavarovanje

Kot smo povedali že v gornjih rubrikah je v Sloveniji prispevek za zdravstveno zavarovanje odvisen od naše plače. Večja kot je naša plača, večji je prispevek. Za nezaposlene, ki sami plačujejo obvezno zavarovanje je na dan 4.1.2021 mesečni prispevek 26,13 eur.

Zdravstveno zavarovanje dopolnilno

Zdravstveno zavarovanje dopolnilno so obrnjene besede za dopolnilno zavarovanje. Gre za sinonim oziroma sopomenko. Dopolnilno zavarovanje dopolnjuje obvezno zavarovanje. Če imamo urejeno obvezno in dopolnilno zavarovanje nam pri zdravniku ni potrebno doplačevati za zdravstvene storitve.

Zdravstveno zavarovanje dopolnilno

Več o dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju izveste, če kliknete na zgoraj zeleno obarvano besedilo. Za sklepanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja kliknite TUKAJ .

Študentski servis dodatno zavarovanje

Naše podjetje zavarovalno zastopniška družba e Zavarovanja d.o.o. je partnersko podjetje e-Študentskega Servisa. V osnovi smo bili ustanovljeni z namenom, da skrbimo za člane e-Študentskega servisa oziroma, da imajo njihovi člani pravočasno urejeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Študentski servis dodatno zavarovanje

Z leti so zanimanje za naše storitve izkazale tudi druge stranke, zato sedaj naše storitve nudimo vsem zainteresiranim strankam. Vseeno pa nas stranke povezujejo z eŠtudentskim servisom in nas pri sklenitvi dodatnega zdravstvenega zavarovanja včasih imenujejo Študentski servis dodatno zavarovanje ali e-Študentski servis zavarovanje.

Osebno zdravstveno zavarovanje

Osebno zdravstveno zavarovanje je zavarovanje posamezne osebe. Osnova za osebno zdravstveno zavarovanje je zdravstvena kartica(KZZ=kartica zdravstvenega zavarovanja), ki jo v Sloveniji izdaja ZZZS. Če te kartice nimate, ste jo izgubili ali bi jo radi pridobili, se obrnite na najbližjo enoto ZZZS.

Če kartico imate, lahko kadarkoli preverite vaše stanje zdravstvenega zavarovanja. ZZZS omogoča, da lahko 24 ur na dan preverite stanje vašega obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Vse kar potrebujete je 9 mestna močno odebeljena številka zapisana nad imenom na vaši zdravtveni kartici, ki se vedno prične s številko 0. Vse kar je potrebno storiti je, da kliknete na spodnjo povezavo in vpišete to 9 mestno številko. Takoj boste izvedili ali je vaše obvezno in dopolnilno zavarovanje urejeno.

Osebno zdravstveno zavarovanje

Preverite ali iamte urejeno zdravstveno zavarovanje.

ZZZS dopolnilno zdravstveno zavarovanje

ZZZS je kot smo že povedali okrajšava za Zavod za zdravstveno zavarovanje kjer si uredite obvezno zavarovanje. Dopolnilno zavarovanje le dopolnjuje obvezno zavarovanje.
Po domače povedano: če imamo urejeno obvezno in dopolnilno zavarovanje nam pri obisku zdravnika ni potrebno ničesar plačati oziroma doplačevati zdravstvenih storitev in zdravil v lekarni. Obvezno in dopolnilno zavarovanje nas varujeta pred visokimi stroški zdravstvenih storitev.

ZZZS dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklepanje

ZZZS dodatno zavarovanje

ZZZS dodatno zavarovanje je sinonim oziroma sopomenka za ZZZS dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Več o tej temi si lahko preberete v gornjem članku.

ZZZS samoplačnik

Tujci oziroma osebe brez zdravstvenega zavarovanja morajo zdravstvene storitve, zdravila in zdravstvene pripomočke plačati iz lastnega žepa. Če ste slovenski državljan brez sredstev vam v takšni situaciji svetujemo obisk najbližjega CSDja. CSD je kratica za Center za socialno delo. Za slovenske državljane je v takšni situaciji dobro oziroma odlično poskrbljeno. Vsem državljanom RS brez sredstev CSD izda odločbo in dobijo obvezno in dopolnilno zavarovanje brezplačno.

ZZZS samoplačnik

V Ljubljani in Mariboru delujata ambulanti za osebe brez zdravstvenega zavarovanja in delujeta na način –pro bono=brezplačno. Namenjeni sta osebam brez stalnega prebivališča , tujcem brez sredstev, prosilcem za azil, brezdomcem, tujcem brez urejenega statusa….

Samoplačnik obveznega zdravstvenega zavarovanja

Samoplačnik obveznega zdravstvenega zavarovanja je sopomenka oziroma sinonim za ZZZS samoplačnik. Več o tej temi lahko preberete v gornjem članku.

Zdravstvena zavarovalnica

Zdravstvena zavarovalnica je zavarovalnica, ki vam plača račun za zdravstvene storitve v primeru bolezni ali nezgode. Če zbolimo ali se ponesrečimo in imamo sklenjeno zdravstveno zavarovanje, zdravstvena zavarovalnica plača račun za zdravstvene storitve, zdravila in zdravstvene pripomočke. Na začetku te spletne strani je omenjena Marija Novak, ki je obiskala New York, zbil jo je taxi in račun za zdravljenje je znašal 500.000USD. Če bi Marija Novak sklenila zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini preden je obiskala New York, kot smo povedali to stane cca 15-20eur za mesec dni, bi celotne stroške zdravstvenih storitev plačala zavarovalnica.

Zdravstvena zavarovalnica

Zdravstvena zavarovalnica je institucija, ki skrbi, da v primeru nezgode ali bolezni ne pride do finančnega zloma posameznika ali družine. Kot ste že ugotovili zdravstvena zavarovalnica pobira od nas mesečne premije, hkrati pa v primeru naše bolezni ali nezgode plača račun za zdravstvene storitve.

V Sloveniji je največja zdravstvena zavarovalnica ZZZS, ki pobira prispevke od, zaposlenih, upokojencev in podjetij. Z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanje se ukvarjajo Vzajemna, Triglav zdravstvena zavarovalnica in Generali, z ostalimi dodatnimi zdravstvenimi zavarovanji pa se ukvarjajo še vse preostale zavarovalnice.

doc_shutterstock_2

V primeru dodatnih vprašanj smo vam vedno na voljo na številki 040 556 489.

 

Klikni na logo in preveri ugodnosti! 

Adriatic-medium-logo

Triglav-medium-logo

 

×

Ste našli iskano informacijo?