Osnovno in dodatno zdravstveno zavarovanje

V Sloveniji je zdravstveno zavarovanje sestavljeno iz dveh delov: iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja in dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Osnovno in dodatno zdravstveno zavarovanje skupaj tvorita celoto brez doplačil za zdravstvene storitve.

Sinonim oziroma sopomenka za osnovno zdravstveno zavarovanje je obvezno zdravstveno zavarovanje. V osnovi osnovno zdravstveno zavarovanje v resnici je obvezno saj ga morajo imeti vse osebe, ki živijo in delajo v republiki Sloveniji.

Sinonim oziroma sopomenka za dodatno zdravstveno zavarovanje je dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje spada med prostovoljna zdravstvena zavarovanja, saj nas nihče ne more prisiliti, da ga sklenemo.

Osnovno zdravstveno zavarovanje si uredimo na ZZZS (Zavod za zdravstveno zavarovanje), medtem, ko dodatno zdravstveno zavarovanje lahko sklenemo na eni od treh zavarovalnic, ki v Sloveniji ponujajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. To so:
Vzajemna
Triglav
Generali

Storitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je pri vseh zavarovalnicah popolnoma enaka oziroma ista.

Kakšne so razlike med zavarovalnicami si lahko preverite TUKAJ.
Osnovno zdravstveno zavarovanje nam prične veljati z dnem, ko se zglasimo na ZZZS, kdaj pa nam prične veljati dopolnilno zdravstveno zavarovanje in kakšne so posebnosti tega zavarovanja pa si lahko preberete TUKAJ.

Kaj in koliko krije osnovno zdravstveno zavarovanje in koliko krije dodatno zdravstveno zavarovanje je odvisno od zdravstvene storitve. Hkrati se cene zdravstvenih storitev razlikujejo med zdravstvenimi ustanovami. Več o tem si lahko preberete TUKAJ.

Osnovno zdravstveno zavarovanje je po svoji vsebini OBVEZNO, medtem ko dodatno zdravstveno zavarovanje spada med PROSTOVOLJNA zdravstvena zavarovanja.

Kaj pa osebe v težkem finančnem položaju, ki ne morejo plačevati osnovnega in dodatnega zdravstvenega zavarovanja? Kaj storiti v tem primeru si lahko preberete TUKAJ.

Osnovnega in dodatnega zdravstvenega zavarovanja ne plačujemo vsi. Otrokom, dojenčkom, mladim, ki se šolajo plačuje zdravstveno zavarovanje država. Kdaj si moramo sami urediti osnovno in dodatno zdravstveno zavarovanje si lahko preberete TUKAJ.

doc_shutterstock_2

V primeru dodatnih vprašanj smo vam vedno na voljo na številki 040 556 489.

Klikni na logo in preveri ugodnosti! 

Adriatic-medium-logo

Triglav-medium-logo

 

×

Ste našli iskano informacijo?