Osnovno in dodatno zdravstveno zavarovanje

Sklenjeno osnovno in dodatno zdravstveno zavarovanje pomeni, da pri zdravniku le pokažemo zdravstveno kartico in za zdravstveno storitev ni potrebno plačati.

V Sloveniji je zdravstveno zavarovanje (zavarovanje Slovenija) sestavljeno iz dveh delov: iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja in dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Osnovno in dodatno zdravstveno zavarovanje skupaj tvorita celoto brez doplačil za zdravstvene storitve.

Osnovno in dodatno zdravstveno zavarovanje

Sinonim oziroma sopomenka za osnovno zdravstveno zavarovanje je obvezno zdravstveno zavarovanje. V osnovi osnovno zdravstveno zavarovanje v resnici je obvezno saj ga morajo imeti vse osebe, ki živijo in delajo v republiki Sloveniji.

Sinonim oziroma sopomenka za dodatno zdravstveno zavarovanje je dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje spada med prostovoljna zdravstvena zavarovanja, saj nas nihče ne more prisiliti, da ga sklenemo.

Kje si uredim zdravstveno zavarovanje

Osnovno zdravstveno zavarovanje si uredimo na ZZZS (Zavod za zdravstveno zavarovanje).

Dodatno zdravstveno zavarovanje sklenemo na eni od treh zavarovalnic, ki v Sloveniji ponujajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Sklenitev dopolnilnega zavarovanja omogočamo na povezavi hitro urejeno DZZ.

Več o ponudnikih si lahko preberete na povezavi zavarovalnice za dopolnilno zavarovanje.

Kakšna je cena osnovnega zdravstvenega zavarovanja, če ste samoplačnik si lahko preberete na povezavi cenik obveznega zdravstvenega zavarovanja.