Dodatno zdravstveno zavarovanje za upokojence

Eno pogostejših vprašanj v zvezi z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem je : Kaj se spremeni, ko bom šel/šla v pokoj?

Odgovor je: Praktično nič! Tudi upokojenci so zavezanci za obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Razlika: Zaposlenim obvezno zdravstveno zavarovanje plačuje delodajalec, upokojencem pa ZPIZ (Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje). Takoj, ko ZPIS ugotovi, da oseba izpolnjuje vse pogoje za izplačilo pokojnine, začne ZPIZ plačevati obvezno zdravstveno zavarovanje za to osebo.

Kaj se pa spremeni pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju?

V 95% primerov se ne zgodi nič, saj upokojenec (prej zaposlen) še vedno plačuje dopolnilno zdravstveno zavarovanje.
Sprememba nastopi le pri tistih zaposlenih, ki jim je prej dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačeval delodajalec. V tem primeru je potrebno le kontaktirati zavarovalnico in spremeniti plačnika. Plačnik torej ne bo več vaš delodajalec temveč vi sami.

Velikokrat “novi upokojenci” sprašujejo: Ali je potrebno skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje na novo, ko se upokojim? Odgovor je ne! Vse ostane enako, le v primeru, da vam je zavarovanje plačeval delodajalec se spremeni plačnik.

Pogosto se zgodi, da upokojenci mislijo, da jim ni potrebno plačevati dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ter da se njim nič ne bo zgodilo. Statistika pa kaže ravno nasprotno, saj ravno z višjo starostjo pričnemo več uporabljati zdravstvene storitve.

Hkrati se je potrebno zavedati, da če je oseba več kot en mesec brez dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ji bo zavarovanje pričelo veljati šele čez 3 mesece. Več o tej temi si lahko preberete TUKAJ.

Če ste upokojenec in nimate sklenjenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja vam svetujemo, da le tega čim prej sklenete in se izognete visokim stroškom doplačil pri nakupu zdravil in obisku zdravnika.

Hkrati se je potrebno zavedati, da če je oseba več kot en mesec brez dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ji bo v primeru sklenitve zavarovanje pričelo veljati šele čez 3 mesece. Več o tej temi si lahko preberete TUKAJ.

Tudi upokojenci invalidi in upokojenci z varstvenim dodatkom so zavezanci za plačilo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. To pomeni, da morajo tudi oni plačevati to zavarovanje, če ne želijo doplačevati v primeru obiska zdravnika ali nakupa zdravil.

ONLINE sklenitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja vam omogočamo TUKAJ.

    doc_shutterstock_2

V primeru dodatnih vprašanj smo vam vedno na voljo na številki 040 556 489.

 

Klikni na logo in preveri ugodnosti! 

Adriatic-medium-logo

Triglav-medium-logo

 

×

Ste našli iskano informacijo?