Dodatno zdravstveno zavarovanje

Pomen izrazov:

  • Dodatno zdravstveno zavarovanje je sopomenka za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Dodatno zdravstveno zavarovanje namreč pogosto enačimo z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem. V pogovornem jeziku dodatno zdravstveno zavarovanje velja za sinonim za dopolnilno zdravstveno zavarovanje.
  • Dopolnilno zdravstveno zavarovanje, dopolnjuje obvezno zdravstveno zavarovanje. Gre za pravilno poimenovanje zavarovalnega produkta, ki krije razliko med celotno vrednostjo zdravstvene storitve in vrednostjo, ki jo krije obvezno zdravstveno zavarovanje.
  • Obvezno zdravstveno zavarovanje: v Sloveniji je zgolj nekaj zdravstvenih storitev, ki so v celoti krite iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Za večino zdravstvenih storitev velja, da jih obvezno zdravstveno zavarovanje krije le delno. V kolikor imate sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, vam zdravstvenih storitev ni potrebno plačati iz lastnega žepa.

Dodatno zavarovanje krije razliko med celotno vrednostjo zdravstvene storitve, in vrednostjo, ki jo krije obvezno zdravstveno zavarovanje.

Zakaj sploh potrebujemo zdravstveno zavarovanje?

Ker so stroški zdravstvenih storitev lahko zelo zelo visoki.

Kdo potrebuje dodatno zdravstveno zavarovanje?

Dodatno oz. pravilneje dopolnilno zdravstveno zavarovanje potrebujemo, ko postanemo zavezanci za doplačila za zdravstvene storitve. Otroci, dijaki in študenti, ki do konca šolskega leta v katerem dopolnijo 26 let, ne potrebujejo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, saj jim obvezno zdravstveno zavarovanje krije zdravstvene storitve v celoti.

Študenti ob izgubi statusa (ko diplomirajo ali jim poteče status ali pa se zaposlijo med študijem), ali ob koncu šolskega leta v katerem dopolnijo 26 let, zaposleni, upokojenci, družbeniki v d.o.o., ustanovitelji s.p…itd, potrebujejo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, v kolikor ne želijo doplačevati za zdravstvene storitve.

Kakšna je cena dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja lahko preverite tukaj.

Novice. Kako dobiti brezplačno dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Kaj je glavni problem?

Mladi do konca šolskega leta v katerem dopolnijo 26 let imajo običajno vse stroške zdravstvenih storitev krite v celoti iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja. Tako nimajo pravega občutka, da so zneski v primeru samoplačila zdravstvenih storitev lahko zelo visoki. Zato se pogosto dogaja, da mladi mislijo, da zdravstvenega zavarovanja ne potrebujejo.

Rezidenti republike Slovenije, ki imajo urejeno obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje, pri obisku zdravnika nimajo doplačil, zdravstveno storitev v celoti krije zavarovalnica. Ko obiščemo zdravnika, samo pokažemo zdravstveno kartico in strošek zdravstvene storitve krije zavarovalnica. Seveda vse navedeno velja v okviru javnega zdravstva

V Sloveniji ima več kot 95% zavezancev za doplačila urejeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, kar pomeni, da jim stroške zdravstvenih storitev krije dopolnilno in obvezno zdravstveno zavarovanje. Večina državljanov pri obisku zdravnika le pokaže kartico zdravstvenega zavarovanja in zdravstvenih storitev dodatno ne plačuje.

Katere storitve krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju natančno določa obseg kritij zdravstvenih storitev, ki jih krije obvezno zdravstveno zavarovanje in obseg kritij, ki so predmet doplačila oziroma jih krije dodatno zdravstveno zavarovanje. Koliko krije obvezno in koliko dodatno zavarovanje si lahko pogledate tukaj.

Predvsem gre za:

  • storitev nastanitve in prehrane v bolnišnici ali zdravilišču;
  • za zdravila na recept s pozitivne in vmesne liste,  do priznane vrednosti;
  • za nenujne reševalne prevoze;
  • za zdravstvene pripomočke;
  • za ortopedske, ortodontske, slušne, očesne in druge tehnične pripomočke do priznane vrednosti;
  • za zobno protetiko in tovrstne nadomestke do priznane vrednosti.

Sklenitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja, vam omogoča miren spanec, saj v primeru koriščenja zdravstvenih storitev ne boste imeli visokih stroškov.

1) PRIMER: V kolikor zdravstvena storitev stane 1.000€ in obvezno zdravstveno zavarovanje krije strošek 700 EUR, preostalih 300 EUR krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

V praksi to pomeni, da tistim zavarovancem, ki imajo sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ni potrebno doplačevati  za zdravstvene storitve, zdravila in  medicinsko-        tehnične pripomočke (npr. zobno protetiko, očesne pripomočke, nenujne reševalne prevoze, zdravila na recept ipd.).

2) PRIMER: Jure je utrpel poškodbo kolena, zaradi katere je moral na operacijo. Ob tem je imel več pregledov pri specialistu, ki ga je napotil na slikanje kolena in mu predpisal ustrezna zdravila. Nazadnje je bil še na rehabilitaciji v zdravilišču. S sklenjenim dopolnilnim zavarovanjem se je izognil doplačilu zdravstvenih storitev v višini 2.120,00 EUR.

3) PRIMER: Andrej Novak se je ponesrečil pri smučanju. Potrebno je bilo reševanje, prevoz, operacija in rehabilitacija. Stroški so znašali cca. 5000 EUR.  Ker je imel Andrej urejeno obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje, mu stroškov zdravljenja ni bilo potrebno plačati. Urejeno dopolnilno zavarovanje je Andreju Novaku, krilo stroške zdravljenja cca. 1500€.

V Sloveniji pri različnih zdravstvenih storitvah dopolnilno zdravstveno zavarovanje krije različen delež stroškov, v povprečju dopolnilno zdravstveno zavarovanje krije okoli 30% stroškov zdravljenja, obvezno zdravstveno zavarovanje pa preostalih 70%.

Zakaj dopolnilno zdravstveno zavarovanje ne prične veljati takoj si lahko preberete tukaj

Želite zamenjati zavarovalnico? Več o tej temi lahko preberete tukaj.

Ko ljudje v različnih iskalnikih iščejo informacije o dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju in vpisujejo različne besede kot so: dodatno ali dopolnilno zdravstveno zavarovanje, dopolnilno dodatno zdravstveno zavarovanje ali dopolnilno vs dodatno zdravstveno zavarovanje, moramo vedeti, da gre v vseh primerih za isto zadevo, v pogovornem jeziku je dopolnilno zdravstveno zavarovanje sopomenka za dodatno zdravstveno zavarovanje.

                                                  doc_shutterstock_2

V primeru dodatnih vprašanj smo vam vedno na voljo na številki 040 556 489.

 

Klikni na logo in preveri ugodnosti! 

Adriatic-medium-logo

Triglav-medium-logo

 

×

Ste našli iskano informacijo?