ZZZS dodatno zavarovanje

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje potrebujemo vsi, razen otrok, šolske mladine, študentov in oseb, ki so po zakonu oproščene doplačil. Ob izgubi statusa dijaka ali študenta, prvi zaposlitvi ali ob koncu šolskega leta po dopolnjenem 26. letu starosti, priporočamo sklenitev dopolnilnega zavarovanja, da se izognemo doplačilom za zdravstvene storitve.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje potrebujemo:

  • ob izgubi statusa študenta ali dijaka
  • študenti, ob koncu šolskega leta po dopolnjenem 26 letu starosti
  • ob prvi zaposlitvi
  • študenti, ki odpirate s.p.
  • ko postanemo družbenik v d.o.o., ali d.n.o.
  • ko na novo postanemo državljan RS
  • ko želimo zamenjati zavarovalnico
  • ko iz drugih razlogov nimamo urejenega zdravstvenega zavarovanja

V vseh teh primerih postanemo zavezanci za doplačila zdravstvenih storitev, zdravil in medicinskih pripomočkov.

V iskalnikih ljudje pogosto iščejo odgovore na naslednja vprašanja:
Dopolnilno zdravstveno zavarovanje upokojenci – Vsi upokojenci so zavezanci za doplačila v primeru dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Če dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja nimajo sklenjenega, morajo doplačevati za zdravstvene storitve in zdravila.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje za upokojence – Upokojenci plačujejo dopolnilno zdravstveno zavarovanje enako kot vsi ostali zavezanci za doplačila v primeru dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Več ali manj je pri tem vse enako kot za druge zavezance z izjemo pri zavarovalnici Vzajemna. Pri Vzajemni upokojenci ne dobijo zakonsko predpisanega maksimalnega 3% popusta v primeru plačila z odtegljajem od pokojnine. Za upokojence je pri Vzajemni ugodnejši način plačila preko trajnega naloga, saj v tem primeru lahko koristijo 3% popust.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje za tujce – Tudi tujci, ki pridejo na delo v Slovenijo so zavezanci za doplačila iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Imajo enake pravice kot ostali delavci. Obvezno zdravstveno zavarovanje jim plačuje delodajalec, dopolnilno zdravstveno zavarovanje pa morajo plačevati sami.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje nosečnost – Za nosečnice velja enako, kot za vse ostale, dopolnilno zdravstveno zavarovanje morajo imeti urejeno, če ne želijo doplačevati.

Nosečnice študentke morajo imeti zdravstveno zavarovanje urejeno kot študent. Več o tem si lahko preberete TUKAJ.

Nosečnice brez prihodkov oziroma nosečnice v socialnih težavah naj se čim prej zglasijo na najbližji enoti CSD(Centra za socialno delo kjer jim bodo pomagali rešiti težave). Več o tem si lahko preberete TUKAJ.

Zaposlene in poročene nosečnice morajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačevati same.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje za: dojenčka, dojenčke, otroka, novorojenčka, otroke – V vseh primerih velja, da so otroci zdravstveno zavarovani po starših in imajo avtomatično urejeno obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Tudi če starši ne plačujejo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je otrok zavarovan po starših in ima urejeno obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Seveda otroci niso zavarovani po starših v nedogled, temveč maksimalno do 18. leta starosti oziroma dokler se šolajo oziroma imajo status študenta ali dijaka, vendar tudi v tem primeru maksimalno do konca šolskega leta v katerem dopolnijo 26 let.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje za vojne veterane plačuje država. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje vojnih veteranov se financira iz proračuna RS pod postavko dopolnilno zdravstveno zavarovanje veterani. Gre seveda za veterane nekaj tedenske vojne, ko se je Slovenija odcepila od takrat skupne države Jugoslavije.

   doc_shutterstock_2

V primeru dodatnih vprašanj smo vam vedno na voljo na številki 040 556 489.

Klikni na logo in preveri ugodnosti! 

Adriatic-medium-logo

Triglav-medium-logo

 

×

Ste našli iskano informacijo?