Dodatno zdravstveno zavarovanje preko spleta

V primeru dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je pri vseh treh zavarovalnicah minimalno trajanje zavarovanja eno leto. Po preteku enega leta od sklenitve dodatnega zavarovanja, se lahko brez dodatnih stroškov in s trimesečnim odpovednim rokom zavarovanje prekine ali zamenja zavarovalnico za dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Želite zamenjati zavarovalnico? več o tej temi lahko preberete TUKAJ.

vjezbaj-pizda-ti-materina

Novice. Zakaj za zdravstveno zavarovanje plačujemo vedno več?

Trajanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja navzgor ni omejeno, navzdol pa velja zakonska omejitev in sicer se dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklepa za minimalno 12 mesec. V 13.tem mesecu lahko zavarovanje prekinemo s trimesečnim odpovednim rokom. Tehnično to pomeni, da bomo zavarovanje v vsakem primeru plačevali minimalno 16 mesecev.

Pogosta vprašanja na to temo so še:
Dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačuje delodajalec – Ta možnost sicer obstaja, v veliki večini primerov zaposleni dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačujejo sami, saj je pravo ime prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Večina delodajalcev zaposlenim dovoljuje prosto voljo.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje boniteta – Če vam dopolnilno zdravstveno zavarovanje delodajalec se vam to šteje kot boniteta, posledično to pomeni višjo dohodnino. Ali se vam to splača ali ne je predmet pogovora z vašim delodajalcem. Posledično zaradi tega lahko padete v višji dohodninski razred.

Dvojno dopolnilno zdravstveno zavarovanje – Pogosti so primeri, ko zavarovanci ne da bi odpovedali dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri obstoječi zavarovalnici sklenejo le tega pri novi zavarovalnici. Posledično pride do dvojnega plačevanje premije. V praksi se šteje, da zavarovalec, ko za to izve dobi povrnjeno premijo pri zavarovalnici ali celo dveh zavarovalnicah, ki nista bile prve, kjer je zavarovalec sklenil prvo pogodbo. Če zavarovalcu prva zavarovalnica ni všeč lahko po 12 mesecih oziroma če je že minilo vsaj 12 mesecev od prve sklenitve pogodbo odpove s trimesečnim odpovednim rokom.

Če se sklene dodatno zdravstveno zavarovanje več kot mesec dni po prekinitvi ali prenehanju predhodnega zavarovanja, bo nastopila trimesečna čakalna doba. Kaj je čakalna doba si lahko prebere tukaj.

PRIMER: Janez Novak (63let) je pred enim letom sklenil dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri zavarovalnici A. Po enem letu je ugotovil, da bi mu bolj ustrezala zavarovalnica B. Do 1.1.2016 je odpovedal zavarovanje pri zavarovalnici A. Do 1.4.2016 bo še plačeval premijo pri zavarovalnici A., nato pa bo premijo plačeval pri zavarovalnici B.

P.S. Če Janez Novak ne bi odpovedal pogodbe pri zavarovalnici A bi bil dvojno zavarovan in bi moral plačati za nazaj obema zavarovalnicama.

Zavarovalne police se v primeru dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja avtomatsko obnavljajo. Ali se polica avtomatsko obnovi vsako leto ali na 2 leti ali 5 let, ne vpliva na zavarovanca. Bistven podatek, ki je tudi naveden v splošnih pogojih pa je, da zavarovanec lahko prekine dopolnilno zdravstveno zavarovanje po enem letu s 3 mesečnim odpovednim rokom.

  doc_shutterstock_2

V primeru dodatnih vprašanj smo vam vedno na voljo na številki 040 556 489.

Klikni na logo in preveri ugodnosti! 

Adriatic-medium-logo

Triglav-medium-logo

 

×

Ste našli iskano informacijo?