Prostovoljno zdravstveno zavarovanje

Ob prvi zaposlitvi vas delodajalec prijavi na Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). S tem poskrbi, da imate urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje (pridobite status zavarovane osebe na ZZZS). Delodajalec vam tako, vsak mesec plačuje prispevke za obvezno zdravstveno zavarovanje.

Ob ustanovitvi s.p. ali d.o.o. se morate zglasiti na Zavodu za zdravstveno zavarovanje in si urediti obvezno zdravstveno zavarovanje, prav tako ga morate vsak mesec plačevati.

Ker obvezno zdravstveno zavarovanje le delno krije stroške zdravstvenih storitev, vam svetujemo, da si uredite tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje (dodatno zavarovanje).

S sklenitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se izognete visokim stroškom zdravstvenih storitev.

Eno pogostih vprašanj je tudi: ali je dopolnilno zdravstveno zavarovanje obvezno? Dopolnilnemu zdravstvenemu zavarovanju se pravilno reče: prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Že samo ime nam pove, da je bistvo v besedi prostovoljno, saj nas nihče ne more prisiliti, da ga plačujemo. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje nas varuje pred visokimi stroški zdravstvenih storitev. Kaj krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje si lahko preberete TUKAJ.

vjezbaj-pizda-ti-materina

Novice. Zakaj za zdravstveno zavarovanje plačujemo vedno več?

POZOR!
Pri tem je potrebno paziti, da si oseba ob prvi zaposlitvi dopolnilno zdravstveno zavarovanje uredi v roku enega meseca od dneva zaposlitve, saj v nasprotnem primeru pade v trimesečno čakalno dobo. Kaj je čakalna doba si lahko preberete tukaj.
V primeru, da si novo zaposleni dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne uredi dalj časa in se želi vključiti v sistem dopolnilnega zavarovanja čez nekaj let, bo dobil za vsako polno leto, ko je bil brez dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja 3% doplačilo na premijo. Kaj je doplačilo na premijo si lahko preberete tukaj.

PRIMER 1: Janez Novak se je zaposlil, s 1.5.2016., 2.6.2016 si je želel urediti dopolnilno zdravstveno zavarovanje, vendar je ugotovil, da je zamudil zakonsko določen rok (1 mesec) in tako bo dobil 3 mesečno čakalno dobo. Ker pa je na to mislila njegova mama in zanj sklenila zavarovanje on-line že 25.5.2016, se je Janez izognil čakalni dobi.

PRIMER 2: Špela Novak se je zaposlila, s 1.2.2016. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje si je uredila 1.3.2016. Ker si Špela ni pravočasno uredila dopolnilno zdravstveno zavarovanje, bo dobila 3 mesečno čakalno dobo in permanentno 12% doplačilo na premijo (3% doplačila za vsako polno leto brez zavarovanja).

V samem bistvu je dopolnilno zdravstveno zavarovanje prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. To pomeni, da vas nihče ne more prisiliti, da to zavarovanje sklenete. Je pa dejstvo, da ima dodatno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji urejeno več kot 95% prebivalce, ki so zavezanci za plačevanje le tega.

V primeru nesklenitve se moramo zavedati, da so stroški zdravstvenih storitev lahko zelo visoki.

Koliko pa delodajalec plačuje za moje obvezno zdravstveno zavarovanje?

To je pa povsem odvisno od vašega dohodka. Za delavce z minimalnimi dohodki so prispevki nizki, čim pa vaša bruto plača preseže nekaj tisoč evrov, boste za zdravstvo plačali več kot bogataši v ZDA, ki imajo v primeru bolezni zasebne sobe in maksimalen luksuz.

Ali je prav, da tisti, ki plačajo v javno zdravstvo večji znesek denarja čakajo enako, kot tisti, ki plačajo manj, pa je predmet politične razprave.

V Nemčiji argumentirajo, da so zdravstvene storitve za vse enake, da pa so tisti, ki plačujejo več, na vrsti prej, saj če prej ozdravijo prej začnejo plačevati davke, ki financirajo zdravstveni sistem in od tega imajo koristi tudi tisti, ki plačujejo manj.

                                           doc_shutterstock_2

V primeru dodatnih vprašanj smo vam vedno na voljo na številki 040 556 489.

Klikni na logo in preveri ugodnosti! 

Adriatic-medium-logo

Triglav-medium-logo

 

 

 

×

Ste našli iskano informacijo?