Prostovoljno zdravstveno zavarovanje

Prostovoljno zdravstveno zavarovanje nas varuje pred možnimi enormnimi stroški v primeru BOLEZNI ALI NEZGODE.

 

PRIMER: Janez Novak je bil vpleten v prometno nesrečo. Ponj je prišel rešilec(prevoz), potrebna je bila operacija(kirurška ekipa), Janez je v

bolnici ležal 3 tedne(stavba, hrana, medicinsko osebje), na koncu je bila potrebna še rehabilitacija v zdravilišču(stavba+ osebje).

RAČUN: 10.000eur (približno 70% tega zneska krije obvezno zdravstveno zavarovanje, 30% pa prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje)

Janez Novak je imel urejeno prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, sicer bi iz lastnega žepa moral plačati cca 3000eur.

 

OBVEZNO ZAVAROVANJE+PROSTOVOLJNO DOPOLNILNO ZAVAROVANJE=UREJENO ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE

 

V Sloveniji je zdravstveno zavarovanje sestavljeno iz dveh delov:
obveznega zavarovanja (ki ga moramo imeti vsi rezidenti Slovenije)
prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja (ki je po svoji naravi prostovoljno)

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje ima sklenjeno 95% zavezancev, glavni razlog za sklenitev je, ker nas varuje pred mogočimi enormnimi stroški zdravstvenih storitev, če se nam kaj zgodi. Javni zdravstveni sistem deluje relativno dobro z izjemo čakalnih vrst. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje lahko sklenete online na povezavi skleni online dopolnilno.

Kaj krije prostovoljno zdravstveno zavarovanje

Kaj krije prostovoljno dopolnilno zavarovanje si lahko preberete na povezavi kaj vse plača prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Zavedati se moramo, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje potrebujem predvsem, ko smo starejši, saj delež zdravstvenih storitev, ki jih potrebuje prebivalec Slovenije močno narašča s starostjo predvsem po 65tem letu. Prav tako je to zavarovanje zelo pomembno v primeru težje bolezni ali težje nesreče, ko moramo v bolnici preživeti več tednov ali celo mesecev. Tudi v tem primeru so stroški zdravljenja lahko enormni.

Kdaj postanemo zavezanci za dopolnilno zdravstveno zavarovanje si lahko preberete TUKAJ.

Prostovoljno zdravstveno zavarovanje torej ni obvezno, se pa z njim izognemo visokim stroškom zdravstvenih storitev.

zavarovalnice dopolnilno zdravstveno zavarovanje

V Sloveniji dopolnilno zdravstveno zavarovanje ponujajo 3 zavarovalnice. Kakšne so cene in kakšne ugodnosti ponujajo le te ob sklenitvi pa si lahko pogledate TUKAJ. Večino ljudi zanima ali so med zavarovalnicami v primeru dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja tudi kakšne razlike, vse o tej temi si lahko preberete na povezavi dopolnilno zdravstveno zavarovanje primerjava.

Ob prvi zaposlitvi vas delodajalec prijavi na Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). S tem poskrbi, da imate urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje (pridobite status zavarovane osebe na ZZZS). Delodajalec vam tako, vsak mesec plačuje prispevke za obvezno zdravstveno zavarovanje.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje za s.p. in d.o.o.

Ob ustanovitvi s.p. ali d.o.o. se morate zglasiti na Zavodu za zdravstveno zavarovanje in si urediti obvezno zdravstveno zavarovanje, prav tako ga morate vsak mesec plačevati.

Ker obvezno zdravstveno zavarovanje le delno krije stroške zdravstvenih storitev, vam svetujemo, da si uredite tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje (dodatno zavarovanje). Najlažji način sklenitve zavarovanja je, da na povezavi dodatno zavarovanje online preprosto izpolnete svoje podatke.

S sklenitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se izognete visokim stroškom zdravstvenih storitev.

Prostovoljno zdravstveno zavarovanje

Eno pogostih vprašanj je tudi: ali je dopolnilno zdravstveno zavarovanje obvezno? Dopolnilnemu zdravstvenemu zavarovanju se pravilno reče: prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Že samo ime nam pove, da je bistvo v besedi prostovoljno, saj nas nihče ne more prisiliti, da ga plačujemo. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje nas varuje pred visokimi stroški zdravstvenih storitev. Kaj krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje si lahko preberete TUKAJ.

Kdaj si je potrebno urediti dopolnilno zavarovanje?

Pri tem je potrebno paziti, da si oseba ob prvi zaposlitvi dopolnilno zdravstveno zavarovanje uredi v roku enega meseca od dneva zaposlitve. V nasprotnem primeru pade v trimesečno čakalno dobo. Kaj je čakalna doba si lahko preberete tukaj.
V primeru, da si novo zaposleni dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne uredi dalj časa in se želi vključiti v sistem dopolnilnega zavarovanja čez nekaj let, bo dobil za vsako polno leto, ko je bil brez dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja 3% doplačilo na premijo. Kaj je doplačilo na premijo si lahko preberete tukaj.

PRIMER 1: Janez Novak se je zaposlil, s 1.5.2016., 2.6.2016 si je želel urediti dopolnilno zdravstveno zavarovanje, vendar je ugotovil, da je zamudil zakonsko določen rok (1 mesec) in tako bo dobil 3 mesečno čakalno dobo. Ker pa je na to mislila njegova mama in zanj sklenila zavarovanje on-line že 25.5.2016, se je Janez izognil čakalni dobi.

PRIMER 2: Špela Novak se je zaposlila, s 1.2.2016. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje si je uredila 1.3.2016. Ker si Špela ni pravočasno uredila dopolnilno zdravstveno zavarovanje, bo dobila 3 mesečno čakalno dobo in permanentno 12% doplačilo na premijo (3% doplačila za vsako polno leto brez zavarovanja).

V samem bistvu je dopolnilno zdravstveno zavarovanje prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. To pomeni, da vas nihče ne more prisiliti, da to zavarovanje sklenete. Je pa dejstvo, da ima dodatno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji urejeno več kot 95% prebivalce, ki so zavezanci za plačevanje le tega.

V primeru nesklenitve se moramo zavedati, da so stroški zdravstvenih storitev lahko zelo visoki.

dodatno zdravstveno zavarovanje

Koliko pa delodajalec plačuje za moje obvezno zdravstveno zavarovanje?

To je pa povsem odvisno od vašega dohodka. Za delavce z minimalnimi dohodki so prispevki nizki. V koliko pa vaša bruto plača preseže nekaj tisoč evrov, boste za zdravstvo plačali več kot bogataši v ZDA, ki imajo v primeru bolezni zasebne sobe in maksimalen luksuz.

Ali je prav, da tisti, ki plačajo v javno zdravstvo večji znesek denarja čakajo enako, kot tisti, ki plačajo manj, pa je predmet politične razprave.

V Nemčiji argumentirajo, da so zdravstvene storitve za vse enake, da pa so tisti, ki plačujejo več, na vrsti prej, saj če prej ozdravijo prej začnejo plačevati davke, ki financirajo zdravstveni sistem in od tega imajo koristi tudi tisti, ki plačujejo manj.

Najpogostejše prostovoljno zdravstveno zavarovanje

V Sloveniji je dopolnilno zdravstveno zavarovanje najpogostejše prostovoljno zdravstveno zavarovanje. Delež dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja med vsem sklenjenimi prostovoljnimi zdravstvenimi zavarovanji je več kot 95%. Če zbolimo ali se poškodujemo nam v primeru sklenjenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri obisku zdravnika za zdravstvene storitve ni potrebno doplačevati. Koliko krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje oziroma v kakšnih zneskih si lahko preberete na povezavi cenik zdravstvenih storitev brez dodatnega zavarovanja.

Poleg dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v segment prostovoljnih zdravstvenih zavarovanj spadajo tudi različna dodatna zdravstvena zavarovanja. Omogočajo nam predvsem to, da smo hitreje pri zdravniku in nam ni treba čakati v čakalnih vrstah. Z njimi si zagotovimo nadstandardne zdravstvene storitve kot so: drugo mnenje zdravnika, zdravljenje v tujini, zdravljenje v zasebnih bolnicah, itd. V Sloveniji nam dodatna zdravstvena zavarovanja pridejo prav predvsem v primerih, ko so v javnem zdravstvu dolge čakalne vrste. PRIMER: Janez Novak je igral nogomet, pri tem si je strgal križno kolensko vez. Pregled pri osebnem zdravniku, pregled pri specialistu, slikanje, operacija, rehabilitacija….bi v javnem zdravstvu trajali več kot leto dni. Ker pa ima janez sklenjeno zdravstveno polico za katero plačuje cca 20 eur mesečno, je bil pri specialistu privatniku naročen že čez 3 dni, operiran v 14 dneh in na delovnem mestu po rehabilitaciji že v mesecu dni.

 

                                           doc_shutterstock_2

V primeru dodatnih vprašanj smo vam vedno na voljo na številki 040 556 489.

 

Klikni na logo in preveri ugodnosti! 

Adriatic-medium-logo

Triglav-medium-logo

 

×

Ste našli iskano informacijo?