Zavarovanje za študente

Tokrat bo govora o najpogostejših in najbolj uporabnih zavarovanjih, ki jih potrebuje študent v starosti od 18. do 30 leta starosti.

V tej starosti so najbolj iskana naslednja zavarovanja:
– zdravstveno zavarovanje
– zavarovanje z asistenco v tujini
– zavarovanje mladi voznik
– nezgodno zavarovanje

Zdravstveno zavarovanje imajo urejeno vsi študentje s statusom in dokler imajo status študenta so zavarovani preko staršev. Država jim plačuje obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Vendar pozor zdravstveno zavarovanje na ta način imate lahko urejeno največ do konca šolskega leta v katerem dopolnite 26 let oziroma dokler imate status študenta. Kako si uredite obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje po 26-tem letu si lahko preberete TUKAJ.

Prav tako je potrebno vedeti, da tudi v primeru, če ostanete brez statusa študenta ali dijaka ostanete brez obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Kako postopati v tem primeru si lahko preberete TUKAJ.

Zakaj potrebujemo zdravstveno zavarovanje? Ker so stroški zdravstvenih storitev lahko enormni! Kakšni so lahko stroški zdravstvenih storitev si lahko preberete TUKAJ.

Tudi v primeru redne zaposlitve študenta pride do spremembe. Sicer mu delodajalec prične plačevati obvezno zdravstveno zavarovanje, dopolnilno zdravstveno zavarovanje pa mora študent skleniti sam, seveda če ne želi doplačevati za zdravstvene storitve v primeru nezgode ali bolezni.

Kako postopati v tem primeru si lahko preberete TUKAJ. Sicer pa je potrebno vedeti, da študent ostane brez dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja prvi dan zaposlitve. Opažamo, da je mnogo študentov prepričanih, da imajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklenjeno ker so hkrati zaposleni in imajo veljavni status študenta.

Na tem mestu je potrebno opozoriti, da se z dnevom zaposlitve študentu prekine zdravstveno zavarovanje iz naslova zavarovanja “po starših”, delodajalec začne novo zaposlenemu delavcu plačevati obvezno zdravstveno zavarovanje, “bivši študent” – sedaj zaposleni pa postane zavezanec za dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

PRIMER: Študent Janez Novak se je zaposlil 1.6.2020. Z dnem 1.6.2020 mu je delodajalec začel plačevati obvezno zdravstveno zavarovanje. 3.7.2020 je Janez doživel prometno nesrečo z motorjem. potrebno je bilo reševanje, prevoz z rešilcem, operacija, 3 tedne ležanja v bolnici, ponovna operacija in dolgotrajna rehabilitacija.

Ker Janez ni sklenil dopolnilnega zavarovanja pravočasno, mu je dopolnilno zdravstveno zavarovanje pričelo veljati šele čez 3 mesece. cca. 3000eur za zdravljenje je plačal iz lastnega žepa.

NE BODITE KOT JANEZ, sklenite dopolnilno zdravstveno zavarovanje pravočasno! Kaj pomeni pravočasno sklenjeno dopolnilno zavarovanje si lahko preberete TUKAJ.

Kakšne so cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in kakšne ugodnosti vam nudi posamezna zavarovalnica ob sklenitvi si lahko preberet TUKAJ.

ONLINE SKLENITEV DOPOLNILNEGA ZAVAROVANJA ZA ŠTUDENTE.

Zavarovanje z asistenco v tujini nam pride prav na potovanjih v tujini. Zavedati se morate, da nam naš zdravstveni sistem v primeru bolezni ali nezgode krije stroške zdravstvenih storitev po cenah v Sloveniji. V Švici, ZDA, skandinavskih državah,… so cene zdravstvenih storitev lahko 10x ali več kot 10x dražje. V primeru resne bolezni ali nezgode se brez zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini res lahko zgodi, da mora oče prodati hišo ali stanovanje, da plača stroške zdravljenja študenta/študentke. Cena 100.000eur/USD ni za malenkost resnejše zdravljenje v zgoraj omenjenih državah nič posebnega.

PRIMER: Sara Novak je obiskala prijateljico v New Yorku. V nekem trenutku je Sara prečkala cesto, pri tem pa se ni 100% prepričala, da je prečkanje varno. Zgodila se je prometna nesreča in saro je zbil Taxi. Sledilo je 3 mesece kome v newyorški bolnici,… In ko je bila Sara pripravljena za prevoz v Slovenijo je prišel račun 500.000 USD. Da ne bo pomote, številka je prava pol milijona dolarjev.

Zavedati se morate, da obstajajo različni zdravstveni sistemi. V Sloveniji gremo v bolnico, Američani pa najprej kličejo koliko kaj stane v kakšni bolnici,…

V primeru potovanja v tujino, še posebej v države z dragimi zdravstvenimi storitvami nikoli ne varčujte in SKLENITE ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE Z ASISTENCO V TUJINI.

Zavarovanje mladi voznik varuje voznike začetnike prva 3 leta, po opravljenem vozniškem izpitu, pred nastankom možnih velikih stroškov v primeru povzročitve nesreče.

PRIMER: Janez Novak mladi voznik je povzročil prometno nesrečo. Nasprotnemu udeležencu je povzročil 3.000 eur škode, svojemu očetu katerega avto je vozil pa 6.000 eur škode.
Ker Janez ni imel sklenjene police mladi voznik, bo 30% celotne škode moral plačati iz lastnega žepa.

S sklenjeno polico mladi voznik bi se izognil doplačilu iz naslova obveznega zavarovanja in doplačilu iz naslova kasko zavarovanja za avto njegovega očeta.

Nezgodno zavarovanje je zavarovanje, kjer prejmemo odškodnino v primeru, da se poškodujemo.
Nezgodno zavarovanje lahko zajema takšno ali drugačno dnevno odškodnino zaradi nezgode(na primer zlom kosti ali bolnišnični dan zaradi nezgode), odškodnino za trajno invalidnost, odškodnino za smrt zaradi nezgode,…
Prav tako obstaja neskončno paketov, ki pa imajo vsi podobno logiko, višjo premijo kot plačate, višja bo odškodnina v primeru nezgode.

Potrebno je opozoriti, da večina zavarovalnic ponuja posebne popuste za nezgodna zavarovanja študentov, dijakov in otrok. Tako boste s sklenitvijo šolskega zavarovanja dobili bistveno boljšo ceno, kot če sklenete INDIVIDUALNO nezgodno zavarovanje pri kateri od zavarovalnic, ki ponujajo produkt nezgodno zavarovanje.

doc_shutterstock_2

V primeru dodatnih vprašanj smo vam vedno na voljo na številki 040 556 489.

 

Klikni na logo in preveri ugodnosti! 

Adriatic-medium-logo

Triglav-medium-logo

 

×

Ste našli iskano informacijo?