Kaj je čakalna doba? Kaj je doplačilo na premijo?

Kaj je čakalna doba?

Čakalna doba je trimesečno obdobje dodeljeno vsem novim zavarovancem, ki si dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne sklenejo pravočasno.

Pravočasno pomeni, da je študent danes ostal brez statusa in si je v roku enega meseca uredil dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Pravočasno pomeni, da se je študent danes zaposlil in si v roku enega meseca uredil dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Pravočasno pomeni, da je delavec prekinil zdravstveno zavarovanje pri eni zavarovalnici in v roku enega meseca dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklenil pri drugi zavarovalnici.

Vse kar ni pravočasno je časovno gledano več kot en mesec. Študent je odprl s.p. danes, dopolnilno zdravstveno zavarovanje pa je sklenil čez 32 dni.

V tem trimesečnem obdobju nov zavarovanec plačuje premijo, zavarovalnica pa mu ne krije stroškov zdravstvenih storitev, temveč zavarovanec stroške zdravstvenih storitev plačuje sam. Po preteku trimesečnega obdobja, zavarovalnica prevzame kritje stroškov zdravstvenih storitev.

Trimesečno čakalno dobo dobi zavarovanec, ki je sklenil dopolnilno zdravstveno zavarovanje več kot mesec dni po tem, ko je postal zavezanec za doplačila. Kdaj postane oseba zavezanec za doplačila si lahko pogledate tukaj.

PRIMER 1: Janez Novak se je zaposlil, s 1.3.2016 in s tem postal zavezanec za doplačila zdravstvenih storitev. Ker si je dopolnilno zdravstveno zavarovanje uredil v roku enega meseca (do 31.3.2016), Janez ni dobil trimesečne čakalne dobe.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je podobno avtomobilskemu kasku. Sklenjenega moramo imeti preden pride do škodnega primera (bolezen, nezgoda). V nasprotnem primeru moramo čakati 3 mesece.

Kaj je doplačilo na premijo?

Za vsako polno leto, ko zavezanec (kdo je zavezanec za dopolnilno zdravstveno zavarovanje) za dopolnilno zdravstveno zavarovanje le tega ne plačuje, dobi ob vključitvi v sistem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja 3% doplačila na premijo.

PRIMER 2: Janez Novak je težje zbolel in želel skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje, saj ga 5 let ni plačeval. Najprej je dobil 3 mesečno čakalno dobo, nato pa še 15% permanentno doplačilo na premijo.

Čakalna doba in doplačilo na premijo sta opredeljeni v Zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Na podlagi omenjenega zakona morajo vse tri zavarovalnice, ki v Sloveniji ponujajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje dosledno upoštevati to določbo. Zato vsakega novega zavarovanca preverijo ali mu pripadata trimesečna čakalna doba in doplačilo na premijo.

Zakaj čakalna doba in zakaj doplačilo na premijo?

Čakalno dobo je v zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju predvidel zakonodajalec z razlogom, da državljani ne bi mogli izigravati sistema. V sistemu brez čakalne dobe bi vsakdo lahko dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklenil danes, odšel k zdravniku in najkasneje v mesecu dni končal zdravljenje…, ko bi bil zdrav, zavarovanja ne bi plačeval…, v primeru nezgode ali bolezni pa bi zavarovanje zopet sklenil.

Zdravstveni sistem lahko normalno deluje le v primeru, da vsi zavarovanci ves čas plačujejo premijo, zavarovalnica pa plača zdravstveno storitev tistim, ki jo potrebujejo danes, jutri pa jo boste morda potrebovali vi.

Vsi, ki premijo plačujemo vemo, da v primeru bolezni ne moremo čakati 3 mesece na zdravljenje. Zato premijo plačujemo vsak mesec.

Z doplačilom na premijo je zakonodajalec želel državljanom pokazati, da se neplačilo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne izplača, saj če v mladih letih, ko ste zdravi, nekaj prišparate, boste na starost plačevali več.

Z doplačilom na premijo je zakonodajalec zavezancem za doplačila želel povedati, da se neplačilo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne izplača.

                                       doc_shutterstock_2

V primeru dodatnih vprašanj smo vam vedno na voljo na številki 040 556 489.

 Klikni na logo in preveri ugodnosti! 

 

Adriatic-medium-logo

Triglav-medium-logo

 

×

Ste našli iskano informacijo?