Kaj krije dodatno zdravstveno zavarovanje

V Sloveniji je zdravstveno zavarovanje sestavljeno iz dveh delov: obveznega zdravstvenega zavarovanja in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

V primeru, da imate urejeni oziroma sklenjeni obe zavarovanji, pri zdravniku le pokažete zdravstveno izkaznico in zdravstveno osebje poskrbi za vas brez doplačil.

Pri tem se postavlja vprašanje kolikšen delež stroškov krije prvo in kolikšen delež stroškov drugo zavarovanje.

Odgovor najdete v Zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki podrobneje opisuje kolikšen delež krije prvo in koliko drugo zavarovanje pri določeni zdravstveni storitvi. Dejstvo pa je, da so pri različnih zdravstvenih storitvah deleži zelo različni.

Na splošno lahko predpostavimo, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje krije v povprečju približno 30% celotnih stroškov zdravstvenih storitev, obvezno zdravstveno zavarovanje pa preostalih 70%.

V primeru odhoda v tujino priporočamo uporabo evropske zdravstvene kartice, ki jo dobite brezplačno na ZZZS. Pri tem pa se morate zavedati, da bodo stroški, ki jih utegnete doživeti v tujini kriti le do višine cen, ki veljajo v Sloveniji.

Najvišji stroški zdravstvenih storitev so v EU v skandinavskih državah, Avstriji, Nemčiji in Švici. V primeru obiska teh držav svetujemo dodatno sklenitev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini.

PRIMER: Špela Novak je z družino odšla na smučanje. Na smučanju si je zlomila nogo. Potreben je bil prevoz, operacija, mirovanje v bolnici in na koncu rehabilitacija. Skupni strošek storitve bi prišel cca. 5000 eur. Ker je Špela imela sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ji bo zavarovalnica plačala 1500 eur, preostalih 3500 eur pa ZZZS.

Pri smučanju v tujini priporočamo tudi zavarovanje z zdravstveno asistenco v tujini. Če bi se Špeli nesreča pripetila v Avstriji, bi zelo verjetno potrebovala helikopterski prevoz. Skupni stroški bi verjetno presegli 15.000 eur. V tem primeru bi Špela Novak brez zavarovanja z asistenco v tujini morala plačati 10.000 eur iz lastnega žepa.

Torej, če se sprašujete kaj krije dodatno zdravstveno zavarovanje, je odgovor stroške, ki nepričakovano nastanejo zaradi bolezni ali nezgode.

                                          doc_shutterstock_2

V primeru dodatnih vprašanj smo vam vedno na voljo na številki 040 556 489.

Klikni na logo in preveri ugodnosti! 

Adriatic-medium-logo

Triglav-medium-logo

 

×

Ste našli iskano informacijo?