Odjava dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Osnova za sklenitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki predvideva, da se dopolnilno zdravstveno zavarovanje vedno sklepa za najmanj 1. leto in ga je možno odpovedati po tem obdobju s 3-mesečnim odpovednim rokom. Odjava dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je možna po poteku prvih 12. mesecev.

 Tehnično gledano lahko namero o odpovedi zavarovalnici pošljemo v pisni obliki v 13.tem mesecu in nato premijo plačujemo še 3 mesece. Tehnično gledano torej dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklepamo za najmanj 16 mesecev.

V primeru sklenitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se moramo zavedati, da bomo premijo plačevali vsaj 16 mesecev.

Kdaj lahko prekinemo dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Odjava dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Večina prekinitev nastane zaradi smrti zavarovanca. V teh primerih se pogosto zgodi, da je zavarovanec plačeval ali vnaprej plačal premijo za celo leto. Z mrliškim listom in dokazilom o dedovanju lahko v takšnih primerih preveč plačano premijo terjajo nazaj. Veliko prekinitev nastane tudi zaradi menjave zavarovalnice. Na tem mestu moramo opozoriti, da stranke, ki menjajo zavarovalnico na naši spletni strani dobijo med dokumentacijo tudi obrazec kjer novo zavarovalnico pooblastijo, da le ta uredi prekinitev pri obstoječi zavarovalnici.

V primeru menjave zavarovalnice, bomo prekinitev pri obstoječi zavarovalnici uredili mi!

Kako zamenjati zavarovalnico dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja lahko preberete TUKAJ.

Veliko prekinitev se dogodi tudi, ko se nekdo odpravi na delo v TUJINO. Glavna težava nastane, če si takšna oseba v tujini uredi zdravstveno zavarovanje hkrati pa si v Sloveniji plačuje samo obvezno zdravstveno zavarovanje. Odjava dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je mogoča pred potekom 1. leta, če se oseba odjavi iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Odjava dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

PRIMER: Janez Novak se je odpravil na delo v Švico. Preden je odšel je prekinil dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Obvezno zdravstveno zavarovanje pa je plačeval, saj je menil da mu le to lahko koristi, ko bo prišel na počitnice.

Janez Novak je v Švici plačeval zdravstveno zavarovanje in v primeru obiska Slovenije z zdravstvenim zavarovanjem sploh ne bi imel težav.

Ko se je čez 6 let vrnil iz Švice in sklenil dopolnilno zdravstveno zavarovanje je dobil čakalno dobo in permanentno doplačilo na premijo. Vsem težavam bi se Janez lahko bil izognil, če bi ob odhodu prekinil obvezno zdravstveno zavarovanje.

Kaj je čakalna doba lahko preberete TUKAJ

Kaj je doplačilo na premijo lahko preberete TUKAJ

 

doc_shutterstock_2

V primeru dodatnih vprašanj smo vam vedno na voljo na številki 040 556 489.

Klikni na logo in preveri ugodnosti! 

Adriatic-medium-logo

Triglav-medium-logo

 

×

Ste našli iskano informacijo?