brez statusa 26 let dodatno zavarovanje

Študent dopolni 26 let – Ureditev zdravstvenega zavarovanja

Datum: 22.8.2018

 

Novi ZUPŠ (Zakon za urejanje položaja študentov) podaljšuje pravico študenta, ki je dopolnil 26 let, da je zdravstveno zavarovan po starših.  Do sedaj so si morali študentje, ob dopolnjenem 26. letu, sami urediti obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje, sedaj pa jim država plačuje obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje do konca šolskega leta v katerem dopolnijo 26 let.

Sedaj velja, da je študent lahko zavarovan kot družinski član do konca študijskega leta v katerem dopolni 26. let. Tako si mora študent obvezno zdravstveno zavarovanje in dopolnilno zdravstveno zavarovanje urediti ob koncu študijskega leta, v katerem dopolni 26 let in ne več na 26. rojstni dan. Študijsko leto se vsako leto konča s 30.9. in prične s 1.10. v tekočem letu. Izjema so dijaki, ki se jim status poteče 31.8. in prične s 1.9.

S spremembo zakona so najbolj pridobili študenti rojeni 1.10., saj jim je država podaljšala plačevanje obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja praktično za celo leto (skoraj do 27.leta).
Država je s spremembo zakonodaje poskrbela, da bodo vrste na ZZZS konec septembra zopet ekstremno dolge, saj si bodo 26 letniki namesto na svoj  26. rojstni dan , urejali zdravstveno zavarovanje na isti datum in sicer na 1.10.

PRIMER: Janez Novak je 26 let dopolnil 1.4.2018. ker ima status študenta do 30.9.2018, mu tudi država plačuje obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje do vključno 30.9.2018. Janez Novak si mora s 1.10.2018 sam urediti obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje v kolikor želi biti enako zdravstveno zavarovan kot do sedaj.
Dolgim čakalnim vrstam na ZZZS pa se lahko izognete, če si dopolnilno zdravstveno zavarovanje uredite na naši spletni strani in v polje “vaše sporočilo” pripišete, da naj vam pošljemo tudi dokumentacijo za obvezno zdravstveno zavarovanje.
Sedaj velja, da imajo vsi študenti s statusom študenta oz. dijaka, dopolnilno in obvezno zdravstveno zavarovanje krito kot družinski člani, dokler se ne zaposlijo oziroma se ne izteče šolsko leto, v katerem dopolnijo 26 let.

 

                                                                                                             doc_shutterstock_2

V primeru dodatnih vprašanj smo vam vedno na voljo na številki 040 556 489.

Klikni na logo in preveri ugodnosti! 

Adriatic-medium-logo

Triglav-medium-logo