Dopolnilno zdravstveno zavarovanje – plačilo premije

Datum: 4.9.2018

Pri sklepanju zdravstvenega zavarovanja ali pa kateregakoli drugega zavarovanja nas vedno najbolj zanima ali imamo zavarovanje sklenjeno ali je vse urejeno. Bolj kot ne nam je jasno, da trajnik bo stekel in, da bomo morali znesek poravnati vsak mesec.

Nihče se ne sprašuje ali nam zavarovalnica obračunava premijo za tekoči mesec ali za en mesec vnaprej. Nikomur sploh ne pade na pamet zakaj bi to lahko bilo sploh pomembno, saj bomo znesek tako ali tako morali plačati.

Vseeno pa je pri menjavi zavarovalnice v primeru dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja to pomembno. Vedeti moramo, da Vzajemna svojim zavarovancem premijo obračunava za mesec vnaprej, medtem, ko nam AdriaticSlovenica in Triglav zdravstvena zavarovalnica zaračunavata premijo za tekoči mesec.

To pomeni, da bomo v primeru prehoda iz Triglava ali As-a na Vzajemno, v prestopnem mesecu plačali 2 premiji (tekočo premijo za obstoječo zavarovalnico ter premijo za prihodnji mesec za novo zavarovalnico).

Ravno nasprotno se zgodi v primeru prehoda iz Vzajemne na Triglav ali AS, saj strankam en mesec ni potrebno plačati premije (premijo za tekoči mesec je stranka popravnala že v preteklem mesecu, prvo premijo pri novi zavarovalnici pa bo stranka morala poravnati šele naslednji mesec).

Seveda opažamo, da so stranke bistveno bolj zaskrbljene v primeru, ko morajo plačati 2 premiji v enem mesecu, kot v primeru, ko premije ni potrebno plačati.

 V primeru, da zavarovanec zamenja Triglav za AS ali obratno pa ni posebnosti, saj bo do menjave zavarovalnice premijo normalno plačeval pri obstoječi zavarovalnici, naslednji mesec pa bo pričel plačevati premijo pri novi zavarovalnici.