Zdravstveno zavarovanje za občane

Zdravstveno zavarovanje za občane

Potrebno je vedeti, da zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju predvideva, da v Sloveniji obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačujejo vse osebe z dohodkom.

Hkrati je v tem zakonu predvideno, da vsem šolajočim se otrokom in mladini zdravstveno zavarovanje plačuje država. Pri tem to velja za tako za obvezno kot dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Kaj pa zdravstveno zavarovanje za občane, ki so brez prihodkov, brez premoženja in živijo sami v lastnem gospodinjstvu? V takšnem primeru svetujemo, da se čimprej zglasite na najbližji enoti centra za socialno delo. Predlagamo, da jih pred obiskom še pokličete in seznanite s situacijo. Še pred obiskom vas bo njihovo prijazno osebje seznanilo katere obrazce potrebujete in kaj vam svetujejo v konkretni situaciji.

ZZZS zavarovanje kot občan

V primeru zdravstveno zavarovanje kot občan je mišljeno, da je občan oseba brez prihodkov in brez premoženja in da živi v lastnem gospodinjstvu. Večinoma gre v tem primeru za brezposelne osebe. Več o zdravstvenem zavarovanju brezposelnih oseb si lahko preberete TUKAJ.
Kot smo že povedali se v takšnem primeru čimprej zglasite na CSD. Izpolnili boste vlogo za dodelitev denarne socialne pomoči. V primeru pozitivnega odgovora, če bo vaša vloga odobrena, vam bo vaše obvezno zdravstveno zavarovanje plačevala vaša občina, dopolnilno zdravstveno zavarovanje pa vam bo plačeval državni proračun.

Pozor!!! Upoštevajte pravilni vrstni red in se izognite težavam.

Vsem “občanom”, ki ste na CSD pridobili pozitiven odgovor na vlogo priporočamo, da sklenete dopolnilno zdravstveno zavarovanje čeprav imate potrjeno odločbo CSD, kjer piše, da vam bodo dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačevali oni.
Ne bo vam potrebno ničesar plačevati izognili pa se boste težavam. Kakšne težave vas lahko doletijo si preberite v PRIMERU 2.

PRIMER 1:

Janez Novak je dobil odločbo CSD kjer je pisalo, da mu bodo plačevali obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje dokler se ne zaposli. Hkrati je Janez Novak sklenil dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri zavarovalnici in na zavarovalnico poslal fotokopijo odločbe CSD in na zavarovalnici so mu zavarovanje zamrznili.
Janez Novak se je čez 3 leta zaposlil, reaktiviral polico dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in dopolnilno zdravstveno zavarovanje mu je pričelo veljati TAKOJ in premija je bila normalna oziroma najnižja oziroma po ceniku izbrane zavarovalnice.

PRIMER 2:

Andrej Novak je dobil odločbo CSD kjer je pisalo, da mu bodo plačevali obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje dokler se ne zaposli. Andrej Novak je čez 3 leta našel zaposlitev. Želel si je urediti tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje in pri tem je zgrožen ugotovil:

  • da bo najprej moral tri mesece plačevati premijo zavarovan pa ne bo
  • da bo moral permanentno plačevati 9% višjo premijo od osnovne

Iz obeh zgoraj navedenih primerih se lahko naučimo, da je pravilen vrstni red sklepanja naveden v primeru številka ena. Če sklenemo zavarovanje takoj nas to nič ne stane, izognemo pa se vsem težavam.

doc_shutterstock_2

V primeru dodatnih vprašanj smo vam vedno na voljo na številki 040 556 489.

 

Klikni na logo in preveri ugodnosti! 

Adriatic-medium-logo

Triglav-medium-logo

 

×

Ste našli iskano informacijo?