Špela Novak je zanosila – nosečnost ni bila načrtovana

Datum: 24.4.2019

Novodobni način življenja in vse hitrejši tempo od nas zahtevata hitre reakcije. Vsak dan se soočamo na kopico dogodkov, ker pa smo ljudje seveda na kakšno malenkost pozabimo.

Pogosto se zgodi, da odidemo na smučanje v tujino in se poškodujemo. Občutek, ko se peljemo s helikopterjem je nepozaben. Navadno je tako, da smo do sedaj na smučanju imeli vedno sklenjeno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, tokrat pa je udaril “Murphy”.

Vsakdo, ki je že doživel “helikopter” lahko potrdi, da je občutek približno tak, kot če ti ukradejo avto v vrednosti 10.000 eur, ki ni bil zavarovan proti kraji ali pa, če doživiš slabo noč v Casinoju in in izgubiš znesek v vrednosti 10.000 eur.

OK. Če zbolimo ali se poškodujemo so stroški zdravstvenih storitev lahko enormni. To je jasno, to vsi vemo. Tu pa imamo Špelo Novak, še nedavno študentko, ki poka od zdravja in dobrega počutja. Špela je vestna in marljiva študentka, ki je študij končala v predvidenem roku, se zaposlila, pozabila pa je pravočasno skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Kaj pomeni pravočasno skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje si lahko preberete TUKAJ.

Špela je vedela, da ji je obvezno zdravstveno zavarovanje uredil delodajalec, ravno takrat pa je imela kup opravil in je dopolnilno zdravstveno zavarovanje pozabila skleniti. Prejšnji mesec je spoznala novega fanta in nenačrtovano zanosila. Par še ni v fazi načrtovanja otrok, zato Špela razmišlja o prekinitvi nosečnosti. Obvezno zdravstveno zavarovanje v tem primeru ne krije celotnih stroškov zdravstvene storitve. Špela Novak bo morala doplačati 800 eur.

V Sloveniji smo vsi prebivalci vključeni v obvezno zdravstveno zavarovanje. Kot smo videli v zgornjem primeru obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije celotne vrednosti zdravstvene storitve. Preostali del zdravstvene storitve lahko plačamo iz lastnega žepa ali pa sklenemo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Kot smo videli v primeru Špele Novak pri tem sploh ni potrebno, da smo bolni ali poškodovani.

Vse tiste, ki nimajo urejenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja lahko doleti astronomski račun za zdravljenje. Resda določeni posegi zahtevajo le nekaj evrov doplačila, ob malenkost resnejših operativnih posegih in zlomih pa se ta številka hitro povzpne nad 1000 eur. Za lažjo predstavo: odstranitev slepega črevesa stane skoraj 800 eur, dvotedenska terapija v zdravilišču pa stane cca. 1500 eur.

Zgodba Špele Novak nas opozarja, da je življenje nepredvidljivo in se z nami včasih malce poigra. Vsekakor se splača zdravstveno zavarovanje skleniti pravočasno.

Že sama nezgoda ali bolezen nam navadno pobereta precej energije, da pa se moramo v bolnici še spraševati kako oziroma ali sploh bomo lahko plačali stroške zdravljenja pa je za vsakega človeka uničujoče.

Bistveno bolje je imeti sklenjeno zavarovanje, saj se ob morebitni bolezni ali nezgodi z obilico pozitivne energije lahko osredotočimo na okrevanje.

Ceno dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ugodnosti, ki jih prejmete ob sklenitvi lahko preverite TUKAJ.