Dodatno zdravstveno zavarovanje brez čakalne dobe

Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju v svojem 62.b členu natančno opisuje kako mora vsaka zavarovalnica, ki omogoča sklepanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, preden sprejme novo stranko v zavarovanje preveriti ali ima le ta čakalno dobo.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje smo v Sloveniji uvedli 1.1.2006 in od takrat velja, da ima vsaka oseba, ki prebiva ali dela na območju RS in je zavezanec za doplačila iz naslova dopolnilnega zavarovanja natanko 1 mesec časa, da si uredi dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Torej, če si dopolnilno zdravstveno zavarovanje uredimo znotraj enega meseca od dneva, ko smo postali zavezanec za doplačila iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, nam zavarovanje prične veljati TAKOJ oziroma naslednji dan. Če pa zakonsko določeni rok en mesec zamudimo, lahko dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklenemo le s 3 mesečno čakalno dobo.

Pomembno je torej, da se zavedamo, da v primeru zamude zakonsko določenega eno mesečnega roka dodatno zdravstveno zavarovanje brez čakalne dobe ni mogoče.

Kaj je potrebno vedeti, da ne zamudimo zakonsko določenega roka? Predvsem je potrebno vedeti kdaj postanemo zavezanec za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Glavni primeri so:
– študent se zaposli
– študent izgubi status študenta
– tuj delavec pride na delo v slovenijo
– državljan RS se vrne v domovino

Večino primerov, ko postanemo zavezanec za doplačilo zdravstvenih storitev iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa najdete TUKAJ.

Kaj pa če se mi kaj zgodi v tem 3 mesečnem obdobju? Ali obstaja kakšno zavarovanje za te 3 mesece? Žal za te 3 mesece ne obstaja zavarovanje, ki bi krilo stroške zdravstvenih storitev iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. V primeru najhujšega krijemo te stroške v tem obdobju iz lastnega žepa.

Več o tem kdaj začne veljati dodatno zdravstveno zavarovanje si lahko preberete TUKAJ.

PRIMER 1: Štefan Novak je upokojenec in si nikoli ni plačeval dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Danes je padel in si zlomil nogo. Ponj je prišel rešilec, potrebna je bila operacija, 3 tedne bo ležal v bolnici in po tem bo potrebna rehabilitacija. Štefan je takoj po tem, ko je prišlo do nesreče poklical 113, hkrati pa se je spomnil, da nima dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Poklical nas je in žal ugotovil, da v njegovem primeru dodatno zdravstveno zavarovanje brez čakalne dobe ni možno.

Dodatno zdravstveno zavarovanje brez čakalne dobe je torej možno le, če ga sklenemo pravočasno.

Cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ugodnosti, ki jih nudi posamezna zavarovalnica ob sklenitvi si lahko pogledate TUKAJ.