Je spolni odnos brez zdravstvenega zavarovanja varen?

Datum 4.12.2018

Spolni odnos je nekaj naravnega, vseeno pa gre lahko hitro kaj narobe.

Vzemimo primer mojega soseda Blaža, ločenca srednjih let, ki trenutno nima stalne spolne partnerke. V spolnosti se strogo drži načela, da je varnost vedno na prvem mestu in nikoli ne občuje brez kondoma. A glej ga zlomka, zadnja akcija z malce bolj divjo partnerko se je zalomila in kondom je počil.

Blaž se je okužil pred približno 40 leti, v časih v katerih nismo poznali besed HIV in AIDS. Prvi primeri so bili diagnosticirani v osemdesetih, prvi primeri učinkovitega zdravljenja pa so se pojavili približno dve desetletji kasneje. Čeprav okužba še danes ni povsem ozdravljiva, pa so farmacevtske družbe razvile že kup zdravil, s katerimi okužena oseba lahko normalno živi, hkrati pa lahko pričakuje popolnoma enako starost kot ostali vrstniki.

Farmacevtska industrija je torej razvila zdravila za HIV, AIDS, HEPATITIS C…, in okužena oseba lahko živi povsem normalno življenje, seveda, če si lahko privošči zdravila.

V svetu je toliko zdravstvenih sistemov kolikor je držav. Dejstvo pa je, da če v Sloveniji okužena oseba pred okužbo nima sklenjenega zdravstvenega zavarovanja to zanjo lahko pomeni zelo visoke stroške.

Sicer je na svetu že kar nekaj ponudnikov tovrstnih zdravil, so pa večinoma originalna, kar pomeni, da istovrstnih generičnih zdravil še ni. Mesečna doza tovrstnih zdravil stane cca. 1000 eur mesečno, ja prav ste slišali 1000 eur mesečno.

Pri tem je potrebno še poudariti, da je to cena za zavarovalnice, ki kupujejo velike količine teh zdravil, za posameznika brez zdravstvenega zavarovanja pa bi bila cena še cca. 50% višja.

In če mislite, da je 1000 eur mesečno veliko, lahko samo omenimo, da najnovejša najdražja zdravila že stanejo od 25.000 eur do 45.000 eur mesečno.

Z novimi zdravili se torej omogoča vedno daljše življenje, dejstvo pa je, da je to daljše življenje omogočeno predvsem tistim, ki imajo denar oziroma sklenjeno dodatno zdravstveno zavarovanje.

Kolikšen delež stroškov krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje in kolikšen obvezno zdravstveno zavarovanje, si lahko preberete tukaj.