Obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Sinonim oziroma sopomenka za obvezno zdravstveno zavarovanje je osnovno zdravstveno zavarovanje, sinonim ali sopomenka za dopolnilno zdravstveno zavarovanje je dodatno zdravstveno zavarovanje. V pogovornem jeziku ljudje obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje enačijo z osnovno in dodatno zdravstveno zavarovanje.

V Sloveniji je zdravstveno zavarovanje sestavljeno iz dveh delov: obveznega zdravstvenega zavarovanja in iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje si lahko uredite pri eni izmed treh zavarovalnic: Vzajemna, Triglav zdravstvena zavarovalnica, Adriatic Slovenica.

V Sloveniji imamo sistem, kjer državljani z urejenim zdravstvenim zavarovanjem (obveznim in dopolnilnim) le predložimo veljavno zdravstveno izkaznico in nam stroškov zdravstvenih storitev ni potrebno plačati.

Šolo obvezni otroci so do dopolnjenega 18. leta oziroma v primeru šolanja do konca šolskega leta v katerem dopolnijo 26 let, zdravstveno zavarovani po svojih starših. Pri tem imajo krito obvezno in tudi dodatno zdravstveno zavarovanje. Pri obisku zdravnika nimajo doplačil.

Brezposelni ter socialno ogroženi državljani RS se lahko obrnejo na najbližji Center za socialno delo, izpolnijo dokumentacijo in lahko računajo na brezplačno zdravstveno zavarovanje (obvezno in dopolnilno).

POZOR! Zdravstveno zavarovanje imajo torej otroci oziroma mladostniki urejeno dokler imajo status študenta ali dijaka oziroma do konca šolskega leta v katerem dopolnijo 26 let. Ob koncu šolskega leta v katerem dopolnijo 26 let si morajo študentje na novo urediti obvezno in dopolnilno zavarovanje tudi, če imajo status študenta (velja tudi za študente medicine, farmacije…).

PRIMER 1: Janez Novak je star 25 let in je prejšnji mesec izgubil status študenta. Včeraj je padel s padalom ter se huje poškodoval. Pravočasno si je na novo uredil obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Stroške zdravljenja mu krije ZZZS in zavarovalnica za dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

PRIMER 2: Peter Novak je star 24 let in še vedno ima status študenta. Vendar se je Peter prejšnji mesec zaposlil. Delodajalec mu je na novo uredil obvezno zdravstveno zavarovanje, Peter pa si ni na novo uredil dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Ker ga boli zob, bo zato pri zobozdravniku moral plačati 50% stroškov zdravstvene storitve.

vjezbaj-pizda-ti-materina

Novice. Zakaj za zdravstveno zavarovanje plačujemo vedno več?

P.S. Študentom z veljavnim statusom študenta, ki so hkrati zaposleni se takoj ob sklenitvi delovnega razmerja na kartico zdravstvenega zavarovanja zapiše nova podlaga za obvezno zdravstveno zavarovanje. Zato si morajo takoj ob zaposlitvi na novo skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje. V nasprotnem primeru kartica zdravstvenega zavarovanja javi: dopolnilno zdravstveno zavarovanje ni urejeno. V primeru redne zaposlitve imamo 1 mesec časa, da si uredimo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, saj drugače pademo v čakalno dobo.

Kdaj začne veljati dodatno zdravstveno zavarovanje si preberite tukaj.

Zdravstveno zavarovanje v Sloveniji nam res omogoča, da smo takoj na vrsti pri svojem osebnem zdravniku, vendar se stvar v praksi zelo zaplete v primeru ne nujnega zdravljenja. V primeru, da vaš osebni zdravnik takoj poda diagnozo ter učinkovito začne zdravljenje kjer so vidni rezultati oziroma je zdravljenje učinkovito, ni težav.

V primeru, da je potrebno obiskati Specialista se lahko hitro srečamo s težavo dolgih čakalnih vrst. Vaš osebni zdravnik vam izda napotnico za specialista, nato pa je v povprečju potrebno čakati pol leta, da pridete na vrsto. Recimo, da specialist ugotovi, da je poškodbo/bolezen mogoče sanirati z rehabilitacijo ali določenimi zdravili se stvar še relativno hitro zaključi. Če pa vam specialist izda napotnico za operacijo, pa lahko zopet čakate v povprečju pol leta na kirurga in operacijo.

Ker pa obstaja veliko ljudi, ki ne želijo toliko časa čakati na specialista in kirurga so zavarovalnice Triglav, Vzajemna in Adriatic Slovenica razvile novo zavarovanje, kjer ste pri specialistu in kirurgu lahko na vrsti takoj. Produkti se nahajajo v cenovnem razponu od 15 do 30 eur. Cena je odvisna od vaše starosti ter opcij, ki si jih v paketu izberete.

Cene in ugodnosti ob sklenitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, si lahko pogledate na spodnji povezavi.
dopolnilno zdravstveno zavarovanje primerjava

Kako zamenjati zavarovalnico si lahko preberete tukaj.

doc_shutterstock_2

V primeru dodatnih vprašanj smo vam vedno na voljo na številki 040 556 489.

 

Klikni na logo in preveri ugodnosti! 

Adriatic-medium-logo

Triglav-medium-logo

 

×

Ste našli iskano informacijo?