Obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje po 26. letu

Dne 17.11.2017 je v veljavo stopil nov ZUPŠ (Zakon za urejanje položaja študentov). Glavna sprememba v zakonu podaljšuje pravico študenta do trajanja zdravstvenega zavarovanja 26. letnikov. Do sedaj so morali študentje sami urejati obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje ob dopolnjenem 26. letu.

Od sedaj naprej pa je študent lahko zavarovan kot družinski član do konca študijskega leta v katerem dopolni 26. let. To pomeni, da si mora obvezno zdravstveno zavarovanje in dopolnilno zdravstveno zavarovanje urediti najkasneje ob koncu študijskega leta v katerem dopolni 26 let.

vjezbaj-pizda-ti-materina

Novice. Zakaj za zdravstveno zavarovanje plačujemo vedno več?

Do sedaj je veljalo, da si mora študent urediti dopolnilno in obvezno zdravstveno zavarovanje ko dopolni 26 let.

V primeru redne zaposlitve vam delodajalec takoj uredi obvezno zdravstveno zavarovanje, dopolnilno zdravstveno zavarovanje pa si moramo urediti v roku 1. meseca.

Študijsko leto se vsako leto konča s 30.9 naslednje leto in začne s 1.10 v tekočem letu.

S spremembo zakona so najbolj pridobili študentje rojeni 1.10. saj jim država podaljša plačevanje obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za celo leto, za študente rojene 30.9 pa se ne spremeni nič.

Od 17.11.2017 torej velja, da si bodo morali vsi študenti, ki bodo do 30.9.2018 dopolnili 26 let, v roku enega meseca urediti obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. To seveda velja v primeru, da bodo želeli imeti enake pravice v zdravstvenem zavarovanju kot jih imajo danes.

Študentje si morajo torej konec šolskega leta v katerem dopolnejo 26 let, ne glede na status, sami urediti obvezno zdravstveno zavarovanje (ne izpolnjujejo več pogojev za obvezno zavarovanje kot družinski člani). Ker pa obvezno zdravstveno zavarovanje stroškov zdravstvenih storitev ne krije v celoti, priporočamo, da si uredijo dopolnilno zdravstveno zavarovanje (imenovano tudi dodatno zavarovanje) in se tako izognejo morebitnim stroškom doplačil.

V praksi to pomeni, da tistim zavarovancem, ki imajo sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ni potrebno doplačevati razlik za zdravstvene storitve, zdravila in medicinsko-tehnične pripomočke (npr. zobno protetiko, očesne pripomočke, nenujne reševalne prevoze, zdravila na recept ipd.), dokler njihova vrednost ne preseže najvišje priznane vrednosti.

PRIMER: Janez se je poškodoval (zlom ključnice) v prometni nesreči. Odpeljali so ga v bolnišnico. Po odpustu je obiskal osebnega zdravnika in en mesec je po njegovih navodilih jemal protibolečinska zdravila. Nato je bil napoten na zdraviliško zdravljenje. Ker je Janez imel urejeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje je račun za doplačilo zdravstvenih storitev v višini dobrih 970 eur poravnala zavarovalnica.

Zakaj skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje si lahko preberete TUKAJ.

Cenik in ugodnosti ob sklenitvi lahko preverite TUKAJ.

  doc_shutterstock_2

V primeru dodatnih vprašanj smo vam vedno na voljo na številki 040 556 489.

Klikni na logo in preveri ugodnosti! 

Adriatic-medium-logo

Triglav-medium-logo

 

×

Ste našli iskano informacijo?