Obvezno zdravstveno zavarovanje

Osnovno zdravstveno zavarovanje je sopomenka oziroma sinonim za obvezno zdravstveno zavarovanje.

V Sloveniji je zdravstveno zavarovanje sestavljeno iz dveh delov: obveznega zdravstvenega zavarovanja in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Osnova celotnemu zdravstvenemu zavarovanju je torej obvezno zdravstveno zavarovanje, ki si ga uredite na eni od enot Zavoda za zdravstveno zavarovanje Republike Slovenije (ZZZS). V praksi se dogaja, da ljudje obvezno zdravstveno zavarovanje enačijo z besedo osnovno zdravstveno zavarovanje.

PRIMER: Janez Novak (20 let) je izgubil status študenta in si pred tremi meseci uredil dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Ko je prišel k zdravniku, je na kartici pisalo: Zdravstveno zavarovanje ni urejeno!!! Na koncu je ugotovil, da si je pozabil urediti obvezno zdravstveno zavarovanje.

P.S. Brez obveznega zdravstvenega zavarovanja ne moremo uveljavljati dopolnilnega. Dopolnilno zavarovanje le dopolnjuje obveznega. Z ureditvijo obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri zdravniku nimamo doplačil za zdravstvene storitve.

Večina prebivalcev si pri nas obvezno zdravstveno zavarovanje uredi na ZZZS ob izgubi statusa študenta ali izgubi statusa dijaka, preostalim pa delodajalec obvezno zdravstveno zavarovanje uredi ob zaposlitvi. Zakon namreč pravi, da mora delodajalec delavcu ob zaposlitvi urediti tudi obvezno zdravstveno zavarovanje.

V primeru kakršnihkoli težav z vašo zdravstveno izkaznico se obrnite na najbližjo enoto ZZZS. Zdravstvene izkaznice izdaja ZZZS in na kartici je vidno ali obvezno zdravstveno zavarovanje imate urejeno.

                                           doc_shutterstock_2

V primeru dodatnih vprašanj smo vam vedno na voljo na številki 040 556 489.

Klikni na logo in preveri ugodnosti! 

Adriatic-medium-logo

Triglav-medium-logo

 

×

Ste našli iskano informacijo?