Kako določiti pravilno zavarovalno vsoto?

Zavarovalna vsota je z zavarovalno pogodbo določen najvišji znesek jamstva zavarovalnice.

Zavarovalna vsota se lahko določi na dva načina:

  • zavarovanje na polno vrednost (zavarovalna vsota je enaka zavarovalni (dejanski) vrednosti predmeta);
  • zavarovanje na prvi riziko (zavarovalna vsota je določena v višini največje verjetne škode, uporablja se za zavarovanje nevarnosti, ki običajno ne povzročijo popolnega uničenja zavarovanega premoženja).

Zavarovalno vsoto preprosto določimo tako, da si odgovorimo na vprašanje: Koliko denarja bi potrebovali za postavitev nove hiše, v primeru potresa, požara,…

Vsota, ki bi jo potrebovali za postavitev hiše z opremo znaša npr. za postavitev hiše 150.000€ za nakup nove opreme pa bi zadostovalo 50.000€ (kuhinja, spalnica, dnevna soba,…). V splošnih pogojih piše, da zavarovalnica poleg te vsote krije tudi stroške odvoza materiala porušene hiše v vrednosti 5% zavarovalne vsote, kar v opisanem primeru znaša 10.000€.

Kljub temu, da je nekdo za hišo s parcelo odštel bistveno višji znesek (npr. 500.000€), hiše ni potrebno zavarovati za tako visok znesek, ker tudi v primeru najhujše katastrofe, še vedno lastniku ostane parcela z gradbenim dovoljenjem, na novo je torej potrebno postaviti le hišo.

 

Zavarovalno kritje mora obsegati ključne nevarnosti (požar, potres…), katerih uresničitev lahko v celoti uniči nepremičnino.

×

Ste našli iskano informacijo?