Dopolnilno zdravstveno zavarovanje primerjava cen

Datum: 29.7.2019

19.7.2019, je na tiskovni konferenci Vzajemna oznanila, da s 1.9.2019 viša premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Nova premija bo tako 35,67 eur oziroma 34,60 eur s 3% popustom.

Cene in ugodnosti ob sklenitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja si lahko ogledate TUKAJ.

Ker bo Vzajemna zvišala mesečno premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za več kot 3,5 eur mesečno se zavarovanci upravičeno sprašujejo kaj storiti. Glavno vprašanje je ali bosta dražila dopolnilno zdravstveno zavarovanje tudi Triglav in Adriatic Slovenica?

Zavarovalnici sicer odgovarjata, da v bližnji prihodnosti ne bosta dražili dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Vseeno pa lahko malenkost dvomimo o tej trditvi, saj Vzajemna viša premijo predvsem zaradi dviga stroškov zdravstvenih storitev, ki je posledica dviga cen zdravil in predvsem plač zdravstvenega osebja in osebja zaposlenega v zdravstvenih ustanovah.

Aleš Mikeln trenutni predsednik uprave Vzajemne trdi, da premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja višajo izključno zaradi višjih stroškov zdravstvenih storitev.

Zdravstveni minister Aleš Šabeder pa Vzajemno poziva, da naj namesto dviga premije raje najde rezerve pri sebi. Z Vzajemne pa mu odgovarjajo, da za obratovalne stroške namenijo manjši delež prihodkov kot pri Triglavu in Adriatic Slovenici. Glavni problem je v tem, da ima Vzajemna bistveno višji delež starejših zavarovancev, ki imajo bistveno več škod oziroma višje škode. Po domače: “starejše prebivalstvo več obiskuje zdravnike plačuje pa enako premijo kot mladi”.

Zgodovinsko gledano oziroma, če gledamo obdobje zadnjih 10 let lahko ugotovimo, da so bile premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zelo podobne. Nikoli niso zavarovalnice dvignile premije istočasno, dejstvo pa je, da so v roku nekaj mesecev navadno dvignile premijo vse tri.
Tudi tokrat lahko pričakujemo, da bosta Triglav in Adriatic Slovenica sledili Vzajemni in v prihodnjih mesecih dvignili premijo. Verjetno je vprašanje le:”Kdaj in za koliko?”

Ali je najcenejše dopolnilno zdravstveno zavarovanje tudi najugodnejše si lahko preberete TUKAJ.

Priznati je treba, da to močno ustreza politiki, ki zviša plače, posledično se zvišajo cene zdravstvenih storitev, mediji in politika pa pokažejo na krivdo zavarovalnic, saj so le te zvišale mesečno premijo. 536 mio eur so lani zbrale Vzajemna, Triglav, zdravstvena zavarovalnica in Adriatic Slovenica s produktom dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Zanimivost: največja podražitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se je zgodila sredi leta 2012, ko je ZUJF (Zakon o uravnoteženju javnih financ) prenesel višji delež stroškov zdravstvenih storitev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja v dopolnilno.

Ali je cena dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja enaka za vse zavarovance? Več o tem si lahko preberite TUKAJ.

Kako enostavna je menjava dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja si lahko preberete TUKAJ.