Dodatno zdravstveno zavarovanje primerjava cen

Datum: 13.8.2019

Kot smo napovedali že v prejšnji novici je, 2.8.2019 tudi Triglav zdravstvena zavarovalnica d.d. objavila, da bo premija dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja od 1.9.2019 dalje znašala 35,55 eur.

Trenutne cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in tabelo stroškov, ki jih plačamo, če nimamo urejenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja si lahko pogledate TUKAJ.

Na Triglav zdravstveni zavarovalnici d.d. pojasnjujejo, da je v letu 2019 skupna rast odhodkov, iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, za nekaj odstotkov presegla napovedano rast odhodkov, ki jo je ZZZS napovedal v začetku leta v višini 7,6%.

Najhujšo težavo na Triglavu vidijo v tem, da se bo po napovedih trend rasti odhodkov nadaljeval tudi do konca 2019 in v naslednjem letu.

Če želijo na Triglav zdravstveni zavarovalnici d.d. nemoteno zagotavljati obveze iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, morajo zvišati mesečno premijo, ki bo po novem znašala 35,55 eur. Kot vedno na zavarovalnici navajajo, da se ne povečuje samo cena, temveč tudi količina zdravstvenih storitev.

Na zavarovalnici hkrati poudarjajo, da v primeru vrnitve na stanje pred ZUJF dvig premije sploh ne bi bil potreben. Država od leta 2012 sistematično prenaša bremena na dopolnilno zdravstveno zavarovanje in državljane brez dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in s tem razbremenjuje ZZZS.

PRIMER: Pred letom 2012 je moral posameznik za zamenjavo kolenskega sklepa doplačati približno 390 eur (ali pa mu jih je krilo dodatno zdravstveno zavarovanje), danes pa znaša to doplačilo več kot 770 eur. V primeru možganske kapi s hudo diagnozo je bilo doplačilo iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pred letom 2012 približno 1000 eur, danes pa je že več kot 1330 eur.

Vsakomur, ki premore osnove logike je jasno, da ob višjih cenah zdravstvenih storitev in povečanem obsegu zdravstvenih storitev mesečna premija ne more ostati enaka.

Spremembe višine kritja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja od uvedbe do danes:

  • Pri presaditvi organov in drugih najzahtevnejših operativnih posegih se je delež, ki ga krije dopolnilno zavarovanje zvišal iz 1% na 10%. Gre torej za 1000% povečanje. V primeru operacije srčnih zaklopk je cena 24.626 eur. 10% znese torej 2463 eur.
  • S 55% na 90% se je povišalo kritje na segmentu zobne protetike. Danes dopolnilno zdravstveno zavarovanje krije 90% stroškov zobne protetike.
  • Na področju očesnih pripomočkov se je odstotek dvignil na 90%. Še pred leti je odstotek znašal 50%.
  • Nenujni reševalni prevozi so danes kriti 90% s strani dopolnilnega zavarovanja, še pred leti so bili kriti 40%.
  • Zdraviliško zdravljenje, ki ni nadaljevanje bolnišničnega je naraslo na 90% iz 40%.
  • Zdravila s pozitivne liste so narasla iz 20% na 30%.

Cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ugodnosti ob sklenitvi lahko preverite TUKAJ.

Kako preprosto zamenjati zavarovalnico si lahko preberete TUKAJ.

Kako so zavarovalnice spreminjale premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja si lahko pogledate na spodnjem grafu.

graf-dvig-cene-premij